Bevetheti az EU az atomnál is komolyabb eszközét: megindult a lobbi

1 hónap ezelőtt 17
 megindult a lobbi
Egyre inkább a fúziós energia támogatása felé fordul az Európai Unió, mivel olcsó, gyakorlatilag végtelen és tiszta energiaforrást jelenthet a kontinensnek, ami segítené az államszövetség önellátását. Most az Európai Bizottságon belül egyre többen lobbiznak, hogy egyszerűsítsék a szabályozói környezetet valamint javítsanak a kutatások és beruházások finanszírozásán.

Elena Righi Steele, az Európai Bizottság kutatási és fejlesztési vezetője szerint az EU-nak le kell küzdenie a fúziós energia megvalósítását akadályozó bürokratikus szabályokat, valamint úgy látja, több állami támogatásra és magánbefektetésekre lenne szükség az atomenergiánál biztonságosabb és hatékony termelők üzembe állításához. A fúziós energia tiszta és gyakorlatilag korlátlan energiaforrás lehet, és olyan országok támogatják a fejlesztéseket, mint Olaszország, Spanyolország és Németország.

Cyrille Mai Thanh, a Fúziós Ipari Szövetség munkatársa szerint bár történt előrelépés, a kihívások továbbra is fennállnak, és szükség van a szabályozás egyszerűsítésére, a finanszírozás növelésére, valamint az állami és a magánszektor közötti együttműködésre. Szerinte az olyan projektek, mint a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER), a költségvetés túllépése és a szabályozási akadályok miatt késlekedik a fejlesztésekkel – írja az Euractiv.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság modelljei alapján a fúziós energia szabályozási kereteinek létrehozására irányuló erőfeszítések világszerte lendületet vettek. Az EU olyan lehetőségeket vizsgál, mint például a köz- és magánszféra közötti partnerségek, hogy felgyorsítsa a fejlesztéseket, és az elmúlt hónapokban a fúziósipar egyre inkább aktivizálta magát.

Az egyre növekvő lendület miatt a következő néhány év kulcsfontosságú lesz Európa nukleáris fúziós jövőjének alakítása szempontjából, mivel Brüsszel arra törekszik, hogy teljes mértékben kiaknázza az ebben az átalakító technológiában rejlő lehetőségeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Szentségtörés a mezpiacon

Március végén robbant a hír, hogy a német válogatott 77 év után, 2027-től, hét esztendőre biztosan a kukába dobja az Adidast. A német nemzeti tizenegy... The post Szentségtörés a mezpiacon

Holdblog

Bezzeg régen minden nagyon drága volt!

Míg 1970-ben a kőgazdagok elérhetetlen luxusa volt a repülés, mára annyira beesett az ára, hogy az akkori 1 db repjegy árából 10,8 db-ot (!) lehet... The post Bezzeg régen minden nagyon drága v