Bevethetik a Nemzeti Gárdát, egyre súlyosabb a helyzet Amerikában

1 hét ezelőtt 14

2024-04-26T000309Z 577028619 RC2UD7AIKZY3 RTRMADP 3 ISRAEL-PALES

Közeleg az idő, amikor a Nemzeti Gárda bevetésére is szükség lesz az Amerikai Egyesült Államok területén egyre több egyetemen engedély nélkül kirobbanó palesztinpárti demonstrációk miatt – állítják a republikánus szenátorok arra hivatkozva, hogy a rendőrség egyre nehezebb bír el a már a legnagyobb amerikai egyetemek több mint felénél kialakult tiltakozásokkal.

Az Egyesült Államok újabb városaiban kezdődtek tüntetések és épültek palesztinpárti egyetemi sátortáborok csütörtökön, így Atlantában és a fővárosban, Washingtonban is.

A Georgia állambeli Atlantában az Emory Egyetemen kezdett tüntetés megszüntetésére az intézmény a rendőrség beavatkozását kérte. A Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson szerint pedig közel az idő, amikor a Nemzeti Gárdára lesz szükség a Columbia Egyetemen és más lázongó egyetemeken a palesztin és Hamász-párti tüntetések elfojtásához – írja a Euronews

A tüntetők állítása szerint azért foglalták el az egyetem területének egy részét, mert az intézményt „bűnrészesnek tartják népirtásban, valamint az rendőrség militarizálásában”. Az atlantai megmozdulás palesztinpárti célját összekapcsolták egy helyi rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont elleni tiltakozással. Azt is hangoztatták, hogy a „palesztinok elleni népirtás” és az úgynevezett Cop City felépítése egyaránt az „amerikai imperializmus” következménye.

HAPPENING NOW: Mass chaos breaks out at college campuses across the United States as pro-Palestine protests intensify.

Columbia, Harvard, USC, University of Texas at Austin and others are getting swarmed by protesters.

Police at USC are taking out their batons as the… pic.twitter.com/D35wVTCiZ8

— Collin Rugg (@CollinRugg) April 24, 2024

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hetekben több hasonló tüntetést szerveztek az Egyesült Államok felsőfokú intézményeiben, így a Michigani Egyetemen, a Harvardon, a Yale-en, és a Kaliforniai Egyetemen is. A szerdai összesítések szerint az Egyesült Államok legnagyobb 50 egyetemének több mint felének területén voltak palesztinpárti tüntetések az elmúlt egy hétben. A megmozdulások nyomán összesen több száz embert vettek őrizetbe a hatóságok tiltott tevékenység, valamint magánterület megsértése miatt. Az ország vezetése és a hatóságok hiába próbálják lecsillapítani az Izrael-ellenes aktivistákat, egyelőre nem járnak sikerrel. Legutóbb a Texasi Egyetemen számoltak fel egy engedély nélküli palesztinbarát demonstrációt, az intézkedések alatt több demonstrálót is őrizetbe vettek.

A republikánusok szerint be kell vetni a Nemzeti Gárdát

Az amerikai kormány nevében kedden hivatalos közleményben ítélte el az Izrael-ellenes tüntetéseken történteket Miguel Cardona oktatási miniszter, de Donald Trump is szégyenletesnek nevezte az Izrael-ellenes demonstrációkat. 

A repubikánus szenátor, Johnson kijelentései a Nemzeti Gárda esetleges bevetéséről azután hangzottak el, hogy Josh Hawley (Montana) és Tom Cotton (Arkansas) republikánus szenátorok hétfőn felszólították Joe Biden elnököt, hogy mozgósítsa a Nemzeti Gárdát országszerte, hogy véget vessen „a profi terrorista bűnözők által hátulról szervezett” ülősztrájkoknak, blokádoknak és egyéb tüntetéseknek.

A Texasi Egyetem rektori hivatalának illetékese a tüntetés szervezőit olyan aktivistáknak nevezte, akiknek célja, hogy megzavarják a hallgatók tanulmányi munkáját, valamint hozzátette, hogy nem tolerálnak vandalizmust és egyéb bűncselekményeket.

Csütörtökön New Yorkban bő egy héten belül már a negyedik intézménynél kezdődött Izrael elleni tüntetés, ezúttal a City College of New York – CUNY épületeinél vonultak ki diákok.

Nem engedik, hogy az történjen, ami a BLM-tüntetések idején

New York város rendőrségi vezetői az elmúlt egy hétben történt rendőrségi intézkedések és tömeges letartóztatások után világossá tették, hogy nem fognak olyan jellegű közterület-foglalást megengedni, mint 2020. nyarán az úgynevezett BLM-zavargások idején Seattle városában történt, ahol tüntetők a város egy részét „autonóm övezetté” nyilvánították. John Chell, a városi rendőrség járőrparancsnoka kijelentette: garantálhatja, hogy egy ilyen próbálkozás gyorsan véget ér majd.

A fővárosban Washingtonban csütörtökön több környékbeli egyetem együttes tüntetést kezdett sátrak felállításával a belvárosi George Washington Egyetem területén. Közleményük szerint erejüket közösen akarják megmutatni, valamint követelik az elhatárolódást a cionista államtól, és céljuk, hogy véget érjen a palesztinpárti diákok rasszista alapú elnyomása.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén, Los Angelesben a Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California) vezetése csütörtökön azt közölte, hogy az intézmény területe „további intézkedésig” zárva marad. Az egyetemen a szerdai tüntetések idején csaknem 100 aktivistát kellett a rendőrségnek őrizetbe vennie.

(Borítókép: Diákok a University Yardon demonstrálnak a gázai palesztinok támogatására az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló konfliktus idején a washingtoni George Washington Egyetemen 2024. április 25-én. Fotó: Leah Millis / Reuters)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM