Biden arról beszélt, hogy kannibálok ehették meg a bácsikáját Pápua-Új Guineában, de vékonynak tűnik a ténybeli alap

1 hét ezelőtt 16

Edzett rajongóit is meglepve hozta szóba más emberek által felfalt nagybácsikáját Joe Biden amerikai elnök egy pittsburghi kampánygyűlésén. Biden egyszer csak arról kezdett sztorizni, hogy „Bosie bácsi” vagyis a nagybátyja, Ambrose J Finnegan hadnagy, egymotoros gépét a II. világháborúban hogyan lőtték le Új Guinea felett. Az elnök azt is megosztotta a hallgatóságával, hogy

„a holttestét sosem találták meg, mert Új Guinea azon részén akkoriban tényleg sok kannibál volt.”Az álomgyilkos sajtó azonnal csekkolta, hogy mi tudható Bosie bácsiról. A hivatalos dokumentumok szerint a gép, amin Finnegan hadnagy utasként tartózkodott, motorhiba miatt a Csendes-óceánba zuhant. A feljegyzések kannibált nem említenek, de azt sem, hogy a gépet lelőtték volna. Ez azért tűnik egészen biztosnak, mert a fennmaradt jegyzőkönyvek szerint miután a gép motorjai ismeretlen okból leálltak és az a tengerbe csapódott, a rajta tartózkodó négy személy közül az egyikük túlélte, így első kézből tudott beszámolni a történtekről.

A pápuai reakció se volt rossz erre.

Michael Kabuni, a University of Papua New Guinea oktatója a Guardiannek azon füstölgött, hogy bár tény, hogy Pápua-Új Guineában korábban gyakorlat volt az emberevés, az a kategorizálás Biidentől igen sértő, mivel az emberevésnek „kontextusa volt”. A kontextuális kannibalizmus iskolájának követője szerint az emberevők „specifikus kontextusban” ettek embert, például az elhunyt rokonok iránti tisztelet jeleként. Majd támadhatatlan retorisai húzással arról kezdett beszélni, hogy a második háború után összesen 79 ezer amerikai katonai holttestét nem találták meg soha, az európai hadszíntértől Kelet-Ázsiáig. Kabuni szónoki kérdése:

„Mit sugalmaz Biden? Hogy mind a 79 ezret megették?”