Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

2 hónap ezelőtt 9

Joe Biden amerikai elnök “teljesen bizarrnak” minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat az európai szövetségeseit, akik nem hajlandók teljesíteni katonai finanszírozási kötelezettségeiket.

Biden elnök az NBC “Late Night with Seth Meyers” című műsorában hétfőn tartott váratlan vendégszereplése során bírálta republikánus riválisát, kitartva amellett, hogy Trump elképzelése, miszerint az Egyesült Államoknak nem kötelessége megvédeni szövetségeseit, “teljesen ellentétes az érdekeikkel” – írja a Tasnim hírügynökség.

“Minden jelentős külföldi vezetőt régóta ismerek, és mindannyiukat rendkívül jól ismerem. Halálra vannak rémülve. Mit jelent számukra, számukra, mit jelent, ha elsétálunk”. mondta Biden. “Egyszerűen felháborító, amiről beszél”.

Trump retorikája a kampánykörúton összhangban volt NATO-szkeptikus álláspontjával a Fehér Házban töltött hivatali ideje alatt. Egy dél-karolinai nagygyűlésen e hónap elején Trump felidézett egy találkozást, amelyen állítólag azt mondta egy európai vezetőnek, hogy ha az adott ország nem teljesíti a finanszírozási küszöböt, akkor az Egyesült Államok nem fogja megvédeni egy orosz támadás esetén.

“Valójában arra bátorítanám őket, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Fizetniük kell. Fizetnetek kell a számláitokat” – emlékezett vissza Trump arra, hogy ezt mondta a meg nem nevezett szövetségesnek.

Az ilyen “veszélyes” és “Amerika-ellenes” hozzáállásáért érkező bírálatokkal szembesülve Trump megismételte a katonai blokk alacsonyan finanszírozott tagjai elleni verbális támadását, azzal érvelve, hogy a NATO többi tagjának legalább annyi támogatást kell küldenie Ukrajnának, mint az Egyesült Államoknak.

Trump arra is felszólította az amerikai törvényhozásban lévő lojálisait, hogy ellenezzenek minden Ukrajnának szánt jövőbeli támogatást, hacsak az nem tartalmazza a pénz visszafizetésének módját, azaz kizárólag hitel folyósítását támogatják.

“Még 60 milliárd dollárt akarnak nekik adni” – mondta Trump. “Miért kellene csak úgy átadni nekik? Tegyék ezt kölcsön formájában… Ha meg tudják csinálni, akkor fizessék vissza nekünk”.

Mivel Svédország a héten vette az utolsó akadályt a csatlakozáshoz, a transzatlanti szövetségnek már 32 tagállama van, amelyek közül csak kettő található Észak-Amerikában. A szervezet ajánlása szerint minden országnak a GDP legalább 2%-át kellene katonai célokra költenie, de még a leggazdagabb tagok, mint Németország, Franciaország és Olaszország sem teljesítik ezt a célt már évtizedek óta. A kisebb uniós országok azonban Trump elnöksége idején megnövelték katonai kiadásaikat, amit ő személyes diplomáciai sikerként könyvelhetett el.