Biden konkrét lépéseket vár Netanjahutól a gázai humanitárius helyzet javítására

3 hét ezelőtt 21

Joe Biden és Benjamin Netanjahu a gázai háborúról beszéltek néhány nappal azután, hogy egy külföldi segélyszervezet munkatársai meghaltak Gázában az izraeli hadsereg csapásában, írja a BBC. Biden a Fehér Ház közleménye szerint hangsúlyozta, hogy a humanitárius munkások elleni csapások, valamint az általános humanitárius helyzet elfogadhatatlan.

Biden arról is beszélt, hogy Izraelnek konkrét lépéseket kell tennie, hogy a jövőben elkerülje a polgári lakossági károkat, a szenvedést, és biztosítani kell a segélymunkások biztonságát. Az amerikai elnök ezeknek a konkrét lépéseknek a sikeréhez kötötte az Egyesült Államok politikáját a Gázai övezetben. Azt is elmondta, hogy az azonnali tűzszünetet elengedhetetlennek tartja a humanitárius helyzet stabilizálásához, valamint az ártatlan civilek védelméhez.

Az amerikai elnökön a hétfői segélymunkásokat ért csapás óta nő a nyomás, az amerikai-izraeli kapcsolatok kommunikációs szinten a BBC elemzője szerint jelenleg mélyponton vannak. Biden felháborodását fejezte ki a csapás után, tettekben azonban egyelőre még nem vonta meg támogatását Izraeltől.