Biden: még ezen a héten megindul a fegyverszállítás Ukrajnába

1 hét ezelőtt 9

A Pentagon robusztus logisztikai rendszert hozott létre, hogy a jelentések szerint akár 1 milliárd dollár értékű fegyvert küldjön Ukrajnának, amint Joe Biden elnök aláírja a kijevi rezsim Moszkva elleni háborús erőfeszítéseit finanszírozó, régóta halogatott törvényt.

A 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, amely 61 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának, kedd este 79-18 arányban hagyta jóvá a szenátus.

“Alá fogom írni ezt a törvényjavaslatot, és amint holnap az íróasztalomra kerül, azonnal szólni fogok az amerikai néphez, hogy még ezen a héten megkezdhessük a fegyverek és felszerelések Ukrajnába küldését” – mondta Biden a szavazást követő nyilatkozatában.

Az új segélycsomag légvédelmi lőszereket és nagy mennyiségű tüzérségi lövedéket, valamint páncélozott járműveket és más fegyvereket tartalmaz majd – közölte több amerikai tisztségviselő kedden az AP hírügynökséggel. A meg nem nevezett források szerint a listán szereplő tételek közül néhányat “napokon belül” elszállítanak, de mások szállítása hosszabb időt vehet igénybe.

A Pentagon nem erősítette meg és nem is cáfolta a szállításra kész újabb csomagról szóló jelentést, de Pat Ryder vezérőrnagy, sajtótitkár kedden újságíróknak azt mondta, hogy az amerikai hadsereg “mindent megtesz, amit csak tud, hogy készen álljon a gyors reagálásra”.

“Azt hiszem, jó feltételezés, hogy ez légvédelmi képességeket, valamint tüzérséget és lőszert is tartalmazni fog” – mondta Ryder. “Ismét elmondom, hogy ez a biztonsági segélycsomag Ukrajna legsürgősebb szükségletein fog alapulni”.

Biden elnök már hétfőn telefonon biztosította Volodimir Zelenszkijt, hogy a fegyverszállítások gyorsan megkezdődnek, miután a törvényjavaslat az Ovális Irodába kerül aláírásra. Bár a Fehér Ház kevés részletet közölt a Biden-Zelenszkij telefonbeszélgetésről, az ukrán elnök azt állította, hogy Kijev hosszabb hatótávolságú ATACMS rakétákat kap.

A több milliárd dolláros amerikai segélycsomagot már hónapokkal ezelőtt kérte a Fehér Ház, de a képviselőház csak szombaton fogadta el, miután Mike Johnson házelnök beleegyezett.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden megjegyezte, hogy a Kijevnek szánt várható amerikai katonai segítség célja az ukrán erők “összeomlásának megakadályozása”, de azt jósolta, hogy a pénz nem fogja jelentősen befolyásolni a harctéri helyzetet, mivel “a finanszírozás nagy része az amerikai haditermelésre megy”.

“Az amerikai hatóságok cinikusan azt állítják, hogy az ukránok az Oroszországgal vívott harcban az ő érdekeikért fognak meghalni” – jelentette ki Sojgu. Washingtoni és kijevi tisztviselők egyaránt azzal érveltek, hogy jobb, ha fizet Ukrajnának azért, hogy harcoljon Oroszország ellen, mintha az USA-nak közvetlenül Oroszország ellen kellene harcolnia.