Biden mészárosnak nevezte az orosz elnököt

1 hónap ezelőtt 9

Joe Biden amerikai elnök két hónapon belül másodszor becsmérelte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit az ukrajnai konfliktus kapcsán nyilvánosan “mészárosnak” nevezett és adóemelést sürgetett a kijevi rezsim támogatásához.

Biden kedden az észak-karolinai Raleighben tartott kampányrendezvényen tartott beszédében tette ezt a megjegyzést. Az amerikai vagyonosok átlagos szövetségi adójának 8,2 százalékról 25 százalékra emelését szorgalmazta, azzal érvelve, hogy ezzel Washington 400 milliárd dollárt tudna bevonni a következő tíz évben.

“Képzeljék el, mit tehetnénk ebből. Alapvetően lefaraghatnánk a szövetségi hiányt… Annyi mindent megtehetnénk – következetes dolgokat – beleértve azt is, hogy végre gondoskodunk Ukrajnáról, hogy megszabaduljunk ettől a mészárostól, Putyintól” – mondta a látványosan hanyatló mentális állapotú amerikai elnök.

Biden február végén is nekiment az orosz elnöknek, és “őrült rohadéknak” (S.O.B) nevezte. Putyint említette, miközben azt mondta, hogy a Nyugatnak óvakodnia kell egy nukleáris konfliktustól, de még nagyobb figyelmet kell fordítania a klímaváltozás jelentette veszélyre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője akkor azt mondta, hogy az amerikaiaknak szégyellniük kellene magukat egy olyan vezető miatt, aki ilyen megjegyzésekre vetemedik.

“Ha ennek a nemzetnek az elnöke ilyen nyelvezetet használ, az szégyenletes” – mondta, hozzátéve, hogy Biden talán egy “hollywoodi cowboyt” próbált utánozni, hogy a hazai közönséghez szóljon.

A “S.O.B.” megjegyzésekre reagálva Putyin kitartott korábban kifejtett véleménye mellett, miszerint Moszkva jobban járna, ha Biden lenne a Fehér Házban, hozzátéve, hogy az amerikai elnök szavai csak igazolják a véleményét. “Nem mintha azt mondhatná, hogy ‘Jó munkát… köszönöm a segítő kezet’. Értjük, mi folyik ott, a belpolitikát illetően” – magyarázta.

Nem ez az első alkalom, hogy Biden “mészárosnak” nevezte Putyint. Az első eset 2022 márciusára nyúlik vissza, néhány héttel az ukrajnai konfliktus kezdete után. Peszkov felvetette, hogy az ilyen sértő megjegyzések “leszűkítik a kétoldalú kapcsolatok ablakát” egy olyan időszakban, amikor az orosz-amerikai kapcsolatok történelmi mélypontra süllyedtek.

Biden 2021-ben szintén “gyilkosnak” nevezte Putyint. Az orosz elnök ezt a megjegyzést követően úgy vágott vissza: “Te már csak tudod”.