Biden: órákon belül elindulnak a fegyverek Ukrajnába

1 hét ezelőtt 9

Joe Biden amerikai elnök aláírta a tengerentúli szövetségesek, köztük Ukrajna megsegítését célzó törvényt – jelentette be televíziós beszédében.

“Éppen most írtam alá egy nemzetbiztonsági törvényt, amelyet a hétvégén fogadott el a képviselőház, és tegnap hagyott jóvá a szenátus, ez biztonságosabbá teszi Amerikát és a világot, és fenntartja Amerika vezető szerepét a világban” – mondta.

A dokumentum Ukrajna mellett további finanszírozást szorgalmaz Izrael és az Indo-csendes-óceáni térségben lévő amerikai szövetségesek, köztük Tajvan számára.

A Fehér Ház kabinetfőnöke szerint az elfogadott finanszírozási csomag létfontosságú támogatást nyújt Washington partnereinek, hogy azok “meg tudják védeni szuverenitásukat”.

Ami a kijevi hatóságoknak szánt katonai szállítmányokat illeti, Biden ígéretet tett arra, hogy a következő órákban megkezdik azokat.

Többek között légvédelmi lövedékekről, tüzérségről, rakétarendszerekről és páncélozott járművekről van szó.

Összesen 60,84 milliárd dollárt szánnak Ukrajnának. Ebből 23,2 milliárdot a Pentagon raktáraiból átadott fegyverek feltöltésére, 13,8 milliárdot az ukrán erők számára a nyílt piacon történő katonai beszerzésekre, 11,3 milliárdot pedig “a térségben folyó amerikai katonai műveletek” biztosítására fordítanak. Az ellenőrzésre 26 millió dollárt különítettek el.

A Kreml közölte, hogy Washington döntése a kijevi rezsimnek szánt további pénzeszközök kiutalásáról várható volt. Mint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, ez még gazdagabbá teszi az államokat, de még inkább csődbe viszi Ukrajnát, ami Volodimir Zelenszkij miatt még több áldozatot követel a lakosság körében.