Bíróság elé állítják Andrew Tate-et és testvérét

1 hét ezelőtt 12

A bukaresti bíróság döntése szerint Andrew Tate brit–amerikai influenszert, valamint testvérét, Tristant emberkereskedelem vádjával állítják bíróság elé Romániában. Az influenszer szóvivője közölte, hogy megtámadja a döntést, amely 10 hónappal azután született, hogy vádat emeltek ellene.

Andrew Tate brit–amerikai influenszert, egykori MMA-harcost, valamint testvérét, Tristant tavaly nemi erőszakkal, emberkereskedelemmel és nők szexuális kizsákmányolására irányuló szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolták meg Romániában. A vádakat mindketten tagadják.

Az influenszerrel és testvérével, Tristannel szemben szeptemberben enyhítették az utazási korlátozásokat, így bárhová utazhatnak Romániában. Korábban Bukarest területén kívülre sem utazhattak engedély nélkül. A testvéreket eredetileg 2023 év elején tartóztatták le, miután egy pizzás doboz alapján be tudta azonosítani a tartózkodási helyüket a román rendőrség. Mint ismert, az ominózus pizzaevős videóban épp Greta Thunbergnek szólt vissza Tate. Márciusig börtönben voltak, majd házi őrizetbe helyezték őket. A következő vádemelés júniusban érkezett ellenük és két női társuk ellen.

Román ügyészek által összeállított anyagok szerint Andrew Tate több nőt is szexuális aktusra kényszerített. Az influenszer azt állította, ő vezette azt a vállalkozást, amely keretein belül felnőtteknek szóló tartalmat gyártottak, de szakértők szerint ez egy emberkereskedő hálózat volt. Az ügyészek nyilatkozatukban azt állították, a Tate testvérek úgy toborozták állítólagos áldozataikat, hogy félrevezették őket, és úgy tettek, mintha romantikus céllal környékezték volna meg őket. Majd a nőket egy Bukarest külvárosában lévő házba szállították, ahol a csoport szexuálisan bántalmazta, továbbá fizikai erőszakkal és mentális kényszerrel pornográf tartalmak előállítására kényszerítette őket.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Tate testvérpárt márciusban őrizetbe vették Romániában, miután az Egyesült Királyság európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. A brit hatóságok a két férfit szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolják, amelyet 2012 és 2015 között követhettek el.

A helyi rendőrség közölte, hogy két férfit a bukaresti fellebbviteli bíróság mellett működő ügyész elé állítottak, aki 24 órára elrendelte az őrizetbe vételüket. Andrew Tate képviselője a letartóztatási parancsot „évtizedes vádak zavarba ejtő felelevenítésének” nevezte, amely „megdöbbenést és mélységes nyugtalanságot” keltett a testvérpárban. A román bíróság jóváhagyta Nagy-Britannia kérelmét a testvérek kiadatására, de csak azután, hogy a romániai bírósági eljárás lezárult.

Romániában kell bíróság elé állniuk 

A román jog szerint az ügy a bukaresti bíróság előzetes tanácsa elé került, amelynek meg kellett vizsgálnia az ügy iratait és bizonyítékait a jogszerűség biztosítása érdekében. Ez a folyamat most befejeződött, és megkezdődhet a büntetőper.

A bíróság döntése szerint Andrew Tate-et és testvérét emberkereskedelem vádjával állítják bíróság elé Romániában.

„A bíróság megállapítja az ügyészek bizonyítékkezelésének jogszerűségét, és úgy döntött, hogy az ügy bíróság elé kerülhet” – közölte a bukaresti bíróság, hozzátéve, hogy az ítéletet fellebbezéssel lehet megtámadni. Az önmagát nőgyűlölőnek nevező férfi szóvivője közölte, hogy megtámadja a döntést, amely 10 hónappal azután született, hogy vádat emeltek ellene. A Tate-testvérpár képviselői közölték, hogy a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de azt mondták, hogy a testvérek fellebbeznek az ítélet ellen.

A testvérpár, amely mindkét tagja amerikai és brit kettős állampolgársággal rendelkező korábbi kick-boxos, a legmagasabb rangú gyanúsítottak, akik ellen emberkereskedelem miatt eljárás folyt Romániában, és ügyük a román szervezett bűnözés elleni egység, a DIICOT próbája lesz – írja a The Independent. A felnőttekkel való emberkereskedelem és a nemi erőszak bűntette a román jogszabályok szerint egyaránt 10 évig terjedő börtönnel büntetendő.

Andrew Tate rajongók millióit szerezte meg azzal, hogy ultra-maszkulin életmódot népszerűsített, amely a kritikusok szerint befeketíti a nőket. A nők elleni erőszak elleni jótékonysági szervezetek arra figyelmeztettek, hogy Tate videói káros hatással lehetnek a fiatal fiúkra és férfiakra. Az influenszer videói korábban annyira népszerűek voltak, hogy egy kutatás szerint 2,4 millió fontot – több mint egymilliárd forintot – kereshetett a YouTube az influenszer videóinak reklámjaiból. Tate-et azóta kitiltották a YouTube-ról, a Facebookról, a TikTokról és az Instagramról is, majd az X néven újjászületett platformon jelenhetett meg újra. Jelenleg 8,8 millióan követik az oldalon.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM