Bizarr, de lélegzetelállító körök bukkantak fel az égen – videó

3 hét ezelőtt 33

Az Etna múlt szerda óta minden nap füstkarikák százait pöfékel ki magából. Szakértők szerint a kontinens legnagyobb aktív vulkánja jelenleg biztonságosan látogatható – írja a hirado.hu.

Egyesek a gravitáció elől megszökni próbáló hulahoppkarikáknak, mások repülő medúzáknak látják az Etnából felszálló füstgyűrűket.

„Néhány nappal ezelőtt egy új kráter alakult ki a csúcs délkeleti oldalán. Tökéletes kör alakú szájának köszönhetően vulkáni füstgyűrűk jönnek létre a levegőben. Ez nem mindennapi látvány” – mesélte egy helyi idegenvezető.

Etna Yanardağında Lavlardan Çıkan Dumanlar Normal mi ❓️ pic.twitter.com/AQWqIsViNY

— Alfa_Kurt ?? (@alfa__kurt) April 8, 2024

Az úgynevezett vulkáni örvénygyűrűk kürtőkből felszabaduló gázok és gőz elegyéből keletkeznek. Ezek, nem meglepő módon mágnesként vonzzák a turistákat az amúgy is népszerű látványosságként ismert Etnához.

A füstkarikákat pöfékelő tűzhányó Európa legnagyobb aktív vulkánja, szakértők szerint azonban a ritka jelenség nem jár együtt fokozott vulkáni tevékenységgel, ezért jelenleg bárki szabadon gyönyörködhet a pipázó hegy látványában.

Az Etnából most naponta akár több ezer kör alakú felhő is felszabadulhat. Nincs még egy vulkán a földön, amely erre ilyen nagy számban képes lenne, ezért az itt élők a Gyűrűk Hölgye nevet adták az olasz csizma orránál, Szicília északkeleti partján terpeszkedő, több mint 3000 méteres óriásnak.