Biztonsági okok miatt egy 730 tonnás csúcstechnológiájú eszköz indul a Paks II. projekthez

1 hét ezelőtt 6

Elkészült a Paks II. beruházás első nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája. A 730 tonnás berendezést vízi úton érkezik a paksi telephelyre. A berendezés egy harmadik generációs speciális biztonságnövelő megoldás, amit az orosz mérnökök fejlesztettek ki.

A Pakson épülő VVER-1200 blokktípust több passzív biztonsági rendszerrel látják el és a Magyar Építők most azt írja, hogy rövidesen vízi útjára indul Paks II. történetének első elkészült nagyberendezése, az 5. blokk zónaolvadék-csapdája.

A szakportál arra is kitér, hogy a passzív biztonsági rendszer nem igényelnek emberi beavatkozást és külső energiaforrást. Funkciójuk teljesítését egyszerű fizikai folyamatok biztosítják és ezek az aktív biztonsági rendszerek meghibásodása esetén, azok helyébe lépve biztosítják a hűtést.

Ez olyan speciális tartály, amely a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására.

 Az olvadékcsapda acéltartálya szükség esetén kívülről bóros vízzel hűthető. Majd azt is részletezték, hogy a berendezés a továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 típusú blokkok egyik speciális biztonságnövelő megoldása. Az orosz mérnökök által kifejlesztett, innovatív berendezés a reaktortartály alatt fog elhelyezkedni, és alkalmas lesz annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására.

Az leszögezhető, jelentős mérföldkő a Paks II. projekt történetében, hogy elkészült az 5. blokk zónaolvadék-csapdája, ami az atomerőmű legnagyobb tömegű berendezése: Súlya több mint 730 tonna, magassága pedig meghaladja a 15 métert. A tömege miatt a csúcstechnológiájú eszköz vízi úton érkezik majd a paksi telephelyre.