Blikk: Százmilliós kártérítést kaptak a bicskei áldozatok

1 hét ezelőtt 11

A Blikk szerint összesen kilencen kaptak kártérítést, amiért zaklatták őket a bicskei gyermekotthonban.

A lap azt írja, az áldozatok 2020 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy több olyan intézmény ellen is kártérítési pert indítanak, akik felelősök lehetnek azért, mert az otthonban élő gyerekeket zaklatták a nevelők. „Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan – nyilatkozta akkor Pop Mert a 168.hu-nak. A Blikk információi szerint Pop Mert 2020-ban megegyezett az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítésként. A lap azt írja, nyolc másik társa közül néhányan kevesebb pénzt kaptak, „valószínűleg az elszenvedett kínok befolyásolták az összeg mértékét”.

A lapnak a belügyminisztérium sajtóosztálya azt mondta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki.

V. János a bicskei gyermekotthon igazgatójaként 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. A zaklatásokat 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsora tárta fel. A volt igazgatót 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték. A cikkünk nyomán kirobbant botrányba belebukott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akik elnöki kegyelmet adtak K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, akit a pedofil bűncselekmények eltussolási kísérlete miatt jogerősen elítéltek.