Bloomberg: a magyar kormány levetetné az ukrán csatlakozást az EU napirendjéről

4 hónap ezelőtt 15

uniós csúcs, európai tanács, európai tanács csúcstalálkozó

Portfolio 2023. december 04. 21:05

Orbán Viktor magyar miniszterelnök felszólította az Európai Tanácsot, hogy ne vegyék napirendre az Ukrajnával folytatandó tagsági tárgyalások megkezdéséről szóló megbeszéléseket a közelgő brüsszeli csúcstalálkozón – tudta meg a Bloomberg.

Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt levelében Orbán Viktor úgy érvelt, hogy a jelenlegi politikai és technikai előkészületek ismeretében „megalapozatlanok az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó várakozások.

A Bloomberg szerint ez a lépés csak rontja a magyar kormány megítélését az EU-ban, amelynek az sem tett jót, hogy a budapesti kabinet energiaalkukat kötött Oroszországgal, megvétózta az Ukrajnának nyújtott uniós támogatások folyósítását, és késlelteti a NATO bővítését.

Orbánnak ez már a második kísérlete arra, hogy az Európai Tanács vezetőjét az ukrán támogatások napirendről való levételére ösztökélje: korábban egy Michelnek címzett levélben egy uniós Ukrajna-stratégia kidolgozásához kötötte, hogy szavazzanak a 12. szankciós csomagról és a Kijevnek ígért források folyósításáról.

A tagsági tárgyalások megkezdéséhez mind a 27 uniós tagállam egyhangú támogatására szükség van. Orbán levele bírálja az új uniós költségvetésről szóló megbeszéléseket is, mondván, hogy a hangsúly az Európai Bizottság „megalapozatlan, kiegyensúlyozatlan és irreális javaslatán” van. Más európai fővárosok is csatlakoztak Budapesthez, és arra szólították fel Brüsszelt, hogy a jelenlegi költségvetésen belül keressen nagyobb kiadási mozgásteret és eszközöljön megtakarításokat.

Ahogy arról írtunk, uniós diplomaták már pénteken arról beszéltek a Portfolio-nak, hogy katasztrófa lehet az uniós csúcstalálkozóból a belengetett magyar vétók miatt.

Címlapkép forrása: EU

bull bear tőzsde

hibrid hadművelet orosz titkosszolgálat gru

T-72 ukrán harckocsi Avgyijivka

vlagyimir-putyin-moszkva-2023-december-4

2Sz22 Bohdana

terkep-izrael

Úgy beragadt 322-höz a forint, mintha mindig ott lett volna a helye

pintér sándor