Bloomberg: az USA aggódik Oroszország és Észak-Korea barátsága miatt

1 hét ezelőtt 11

Az USA attól tart, hogy Phenjan politikája még kockázatosabbá válhat az Észak-Korea és Oroszország közötti szoros kapcsolatok miatt – írja a Bloomberg.

“Oroszország teljes körű támogatása Észak-Koreának arra késztetheti Kim Dzsongunt, hogy merészebb lépéseket tegyen Dél-Korea fenyegetése és a fegyverexport terén. Emellett Phenjan figyelmen kívül hagyhatja Washington felhívását, hogy térjenek vissza a nukleáris programjáról szóló tárgyalásokhoz” – osztotta meg az aggodalmakat Joe Biden amerikai elnök kormányának szóvivője.

Az USA szerint az Oroszországgal fenntartott baráti kapcsolatok miatt Észak-Korea vezetője “megfeledkezik a helyéről”.

“Ez olyan fényt adhat az egykor elszigetelt országnak, amely olyan legitimitással bír, amelyet nem érdemel és nem is kellene, hogy rendelkezzen vele. Aggódunk amiatt, hogy ez (az Oroszországgal való jó kapcsolatok. – a szerk.) arra késztetheti Kimet, hogy úgy gondolja, mintha hosszabb lenne a póráza, mint amilyen valójában, és ez hogyan befolyásolhatja Kim kockázati kalkulációját” – mondta Jung Pak, az Egyesült Államok kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Korábban Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Oroszországnak joga van a nyugati országok nyilatkozatai ellenére is fejleszteni a kapcsolatait partnereivel, köztük Észak-Koreával is.