Bloomberg: az USA és az EU bizonytalansága Oroszország kezére játszik

2 hét ezelőtt 16

A nyugati országok bizonytalansága a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatással kapcsolatban, valamint az Ukrajnának szánt fegyverszállításokkal kapcsolatos döntések hiánya Oroszország kezére játszik – írta Anthony Halpin, a Bloomberg szerkesztője.

“Ahogy a fegyveres konfliktus a harmadik évébe lép, a Nyugat megosztott abban, hogy hogyan támogassa Ukrajnát a nukleáris hatalomnak számító Oroszországgal szemben” – írta.

Az újságíró rámutatott, hogy a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszország továbbra is a hadműveleti célokra összpontosít, az ország pedig a Nyugat szankciós nyomására pörgeti fel gazdaságát és iparát. Ez teszi lehetővé, hogy az orosz erők sikereket érjenek el a harctéren – jegyezte meg.

A cikk ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az Ukrajnának nyújtandó mintegy 60 milliárd dolláros pénzügyi támogatás még mindig nem jutott át az amerikai kongresszuson.
“Ennek fényében az Egyesült Államok és Európa határozatlansága a bizonytalanság zónáját teremti meg, amelyben Putyin jól érzi magát” – zárta Halpin.

Moszkva többször is kijelentette, hogy az ország meg fog birkózni azzal a szankciós nyomással, amelyet a Nyugat már évekkel ezelőtt elkezdett gyakorolni Oroszországra, és amely az ukrajnai hadművelet kezdete óta tovább fokozódott. Ugyanakkor, mint Vlagyimir Putyin elnök megjegyezte, a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Maguk a nyugati országok is többször hangot adtak annak a véleményüknek, hogy az oroszellenes szankciók hatástalanok.

A Kreml megjegyezte, hogy a Nyugat azzal, hogy fegyvereket pumpál és pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának, csak meghosszabbítja a konfliktust, és nem járul hozzá annak lezárását célzó tárgyalási folyamat megkezdéséhez.