Bóka: európai biztonsági architektúra nem lehetséges Oroszország nélkül

3 hónap ezelőtt 19

A jövőbeni európai biztonsági architektúra elképzelhetetlen Oroszország részvétele nélkül, az EU-nak döntő szerepet kell játszania az erről szóló tárgyalásokon – nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a finn Ilta-Sanomat újságnak.

“Úgy vélem, hogy a jövőbeni európai biztonsági architektúra nem lehetséges Oroszország szerepvállalása nélkül”.

Európa jövőjének biztonsági architektúrája csak úgy jöhet létre, ha Oroszország részt vesz benne, nem pedig úgy, hogy kizárjuk” – mondta a miniszter, amikor arról kérdezték, hogy az EU a jövőben milyen kapcsolatokat építhet ki Moszkvával.

Bóka ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió képes lesz “meghatározó szerepet” játszani ezekben a biztonsági megbeszélésekben, és hogy Oroszország részt vesz majd bennük, “amikor eljön az ideje”.

Mint Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első ENSZ-képviselőhelyettese korábban elmondta, az ukrán válság lezárása után szükség lesz egy olyan megbeszélésre Oroszország és Európa között a közös európai biztonságról, amely figyelembe veszi Moszkva érdekeit. Szerinte Oroszország a biztonság oszthatatlanságának elvét támogatja, “amikor az egyik állam biztonsága nem biztosítható egy másik állam biztonságának rovására”.