Bolti tejben is megtalálták a vírust, amely ellen nagy erőkkel küzdenek

1 hét ezelőtt 13

A Bloomberg beszámolója szerint, bár a vírus nyomainak jelenléte a tejben nem feltétlenül jelent kockázatot a fogyasztókra nézve, az FDA további vizsgálatok szükségességét látja annak megerősítésére, hogy az ép korokozó jelen van-e, illetve hogy fertőzőképes marad-e. Ez határozná meg, hogy „fennáll-e a termék fogyasztásával kapcsolatos megbetegedés kockázata” – idézi a Portfolio.

A kezdeti vizsgálati eredmények azonban jól mutatják, hogy a világszerte madarak millióit elpusztító vírus milyen gyorsan terjed az amerikai tejelő tehenek között, ami

egészségügyi és élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel.

Az FDA szerint a pozitív tesztek nagyobb arányban származnak a fertőzött állományokkal rendelkező területek tejéből. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium 33 fertőzött állományt erősített meg nyolc államban, köztük Texasban, Kansasban, Michiganben és Ohióban. Szerdán a mezőgazdasági minisztérium bevezette az államhatárokat átlépő tejelő tehenek kötelező vizsgálatát a járvány kiterjedésének megértésére és a vírus megfékezésére.

A hatóságok megerősítették, hogy

az emberekre jelentett kockázat továbbra is alacsony.

Idén eddig az Egyesült Államokban csak egy embert azonosítottak, aki megfertőződött - és nem történt emberről emberre való átvitel. A fertőzött szarvasmarhákkal közvetlenül érintkező személy csak kisebb tüneteket tapasztalt, és Tamiflu-kezelésben részesült.

„A mai napig a kiskereskedelmi tejvizsgálatok nem mutattak olyan eredményeket, amelyek megváltoztatnák azt az értékelésünket, hogy a kereskedelmi tejellátás biztonságos” – közölte az FDA.