Bombariadó miatt kellett kiüríteni a Tesla Berlin melletti gyárát

1 hónap ezelőtt 5

Erőszakba torkolltak a Tesla Berlin melletti gyáránál folyó tiltakozások, amikor kedd hajnal öt óra körül egy nagy robbanást lehetett hallani egy, az üzemhez közeli transzformátorállomásnál, és a steinfurti létesítmény lángba is borult - írja a Bild értesülése nyomán a Világgazdaság.

A német bulvárlap beszámolója szerint a közeli Erkner városa és Berlin egyes részei is áram nélkül maradtak a tűz miatt, míg a gyárat evakuálták. A kiérkező tűzoltók ugyan megkezdték az oltást, azonban

valamivel reggel 7 előtt rábukkantak egy, a közelben tiltakozó klímaaktivistákhoz köthető sátorra és egy feliratra, miszerint ott bomba van elásva.

A tűz oltását addig nem lehetett folytatni, amíg a helyszínre érkező tűzszerészek biztonságosnak nem ítélték a területet, ami viszont órákig is tarthat.

Az üzem melletti erdőben múlt hét csütörtökön táboroztak el az aktivisták, akiknek a rendőrség március 15-ig adott engedélyt erre olyan feltételekkel, hogy nem rakhatnak tüzet és nem szemetelhetnek. A klímaaktivisták a Tesla-gyár tervezett bővítése ellen tiltakoznak, mely a jelenlegi évi 500 ezerről duplájára, évi 1 millióra növelné az üzem kapacitását. A bővítés során az erdő egy részét kivágnák.

A németországi Tesla gyárat sok kritika érte már annak környezetre gyakorolt hatása, különösen a túlzott vízhasználata miatt. Elon Musk Tesla-vezér igyekezett elhessegetni az aggályokat. Az amerikai autógyártót amiatt is bírálat érte, hogy az nem hajlandó kollektív szerződést kötni az üzem több mint 12 ezer munkásával.

Forest defenders are occupying woods in Grünheide (near Berlin), which Tesla wants to destroy in order to expand its 300-hectare plant by an additional 120 hectares. The plant is located in a protected area that supplies drinking water to parts of Berlin.https://t.co/3BYJ9qPGwv pic.twitter.com/HxpahhkvZO

— Ill Will (@illwilleditions) March 4, 2024