Bombával fenyegetőzött egy férfi egy maláj utasszállítón

8 hónap ezelőtt 10

Vádat emeltek kedden Ausztráliában egy 45 éves férfi ellen, aki azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az Ausztráliából Malajziába tartó repülőgépet, amelynek fedélzetén utazott.

Az ausztrál rendőrség hétfőn tartóztatta le a canberrai Muhammad Arifot, három órával azután, hogy a Malaysia Airlines MH122-es járata, amelynek az utasa volt, visszatért a sydney-i repülőtérre. A rendőri jelentés szerint Arif a gépen agresszíven viselkedett, nem követte a személyzet utasításait és azt állította, hogy robbanóanyag van a fedélzeten.

A férfit az ellene felhozott vádak alapján tíz évi börtönre és több mint 15 ezer ausztrál dollár (3,4 millió forint) pénzbüntetésre ítélhetik. A vádlott kedden nem volt hajlandó rá, hogy elhagyja rendőrségi celláját, és videokapcsolaton keresztül jelenjen meg a sydney-i bíróság előtt. Védőügyvédje arra hivatkozott, hogy védence "súlyos mentális problémáktól szenved", és "nincs megfelelő elmeállapotban". Az ügy bírósági tárgyalását szerdára tűzték ki. A bíróság nem engedélyezte, hogy a vádlottat óvadék fejében szabadlábra helyezzék.

Az utasszállító repülőgép hétfőn indult Sydneyből 199 utassal és 12 fős személyzettel Kuala Lumpurba. Az egyik utas kedden elmondta, hogy Arif a felszállás előtt hangosan imádkozott, amivel felhívta magára a többiek figyelmét. Fél órával az indulás után pedig felállt a helyéről, lökdösni kezdte az utasokat és arra utalt, hogy robbanószer lehet a hátizsákjában. A repülőgép kapitánya ezért úgy döntött, hogy biztonsági okokból visszafordul.

A fedélzeten tartózkodó utasok aggodalmát fokozta, hogy leszállás után még három órát kellett várakozniuk a kifutón veszteglő gépen, miközben a hírekben már azt olvashatták, hogy elképzelhető, hogy bomba van a repülőn.

Karen Webb, Új-Dél-Wales rendőrfőnöke a várakozást azzal magyarázta, hogy nem tudhatták, a fenyegetődző férfi egyedül cselekszik, illetve esetleg segítői is vannak a fedélzeten vagy a gépen kívül.