Borrell: az USA és az EU csak geopolitikai érdekei miatt támogatja Ukrajnát, nem azért, mert szeretik az ukrán népet

1 hónap ezelőtt 11

Az USA és az EU nem azért támogatja Ukrajnát, mert szeretik az ukrán népet, hanem mert az geopolitikai érdekeiket szolgálja – mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője hétfőn a CNN-nek.

Christiane Amanpour műsorában megszólalva Borrell megismételte Brüsszel és Washington azon állítását, hogy Ukrajnának semmilyen módon nincs köze a moszkvai Crocus City Hall terrortámadáshoz, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy fogadjon el egy 60 milliárd dolláros segélycsomagot Kijevnek.

“Tudják, az USA-nak érdeke, hogy támogassa Ukrajnát. Ellenkező esetben szabad utat adnánk Oroszországnak. És tudják, mi történik akkor. Emlékezzenek a Krímre. Emlékezzenek Szíriára” – mondta Amanpournak, anélkül, hogy elmagyarázta volna, mit jelent mindez.

“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Oroszország megnyerje ezt a háborút. Különben az amerikai és az európai érdekek nagyon megsérülnek” – tette hozzá.

“Ez nem csak nagylelkűség kérdése, nem arról van szó, hogy támogatjuk Ukrajnát, mert szeretjük az ukrán népet. Ez a saját érdekünk, és ez az USA érdeke is, mint globális szereplőé, akit megbízható partnernek, a szövetségesek biztonságot nyújtójának kell tekinteni” – mondta.

Az Ukrajnának több mint 60 milliárd dollárnyi további katonai segélyt küldő javaslat hónapok óta elakadt az amerikai kongresszusban. Washington és szövetségesei 2022 februárja óta több mint 200 milliárd dollár értékben biztosítottak Kijevnek fegyvereket, lőszert és felszerelést, elhárítva az orosz figyelmeztetéseket, hogy ez nyílt konfrontációt kockáztat, és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy ez nem teszi őket a konfliktus részesévé.

Mind az Egyesült Államok, mind az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának semmi köze a pénteki mészárláshoz egy moszkvai koncerthelyszínen, amikor fegyveresek több mint 130 embert öltek meg.

A támadással gyanúsított tádzsikok egy csoportját akkor fogták el, amikor megpróbáltak átkelni Ukrajnába. Vlagyimir Putyin elnök szerint azonban Moszkva nagyon szeretné kideríteni, ki rendelte el a támadást.

“Ez az atrocitás csak egy láncszem lehet azok egész sorában, akik 2014 óta harcolnak hazánk ellen, a neonáci kijevi rezsim kezét használva” – mondta Putyin hétfő este. “A nácik pedig, mint köztudott, soha nem haboztak a legmocskosabb és legembertelenebb eszközökhöz folyamodni céljaik elérése érdekében”.”