Botrány Tihanyban: a leköszönő polgármester lánya 60 százalékkal olcsóbban kaphat meg egy értékes telket

3 hét ezelőtt 15

A tihanyi önkormányzat csütörtökön délután dönt egy önkormányzati telek pályázati úton történő értékesítéséről. A március közepén lejárt jelentkezési határidőig egyetlen pályázat érkezett, így most az a kérdés, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat elfogadja-e az ajánlatot, értékesíti-e az ingatlant. Mindez látszólag egy hétköznapi történet, ám a mások által felháborítónak tartott momentumok miatt mégsem az.

Még januárban döntötte el az önkormányzat, hogy értékesíteni szeretné a 600 négyzetméteres belterületi, Szőlő utcai építési telket, amivel egyébként akad egy kis probléma. Nevezetesen, hogy az ingatlanra az E.ON-nak van vezetékjoga bejegyezve, és elektromos légvezeték húzódik keresztül egy acél tartóoszloppal. Ezt, mielőtt bárki építkezésbe kezdene, föld alá vitt vezetékkel kell kiváltani, ami az önkormányzat becslése szerint 25,4 millió forintba fog kerülni, és a pályázónak ezt a feladatot kötelező magára vállalnia.

Az E.ON légvezetékének kiváltása mellett más kötelemeket is rögzítettek a pályázati felhívásban:

  • 20 évig nem lehet eladni az ingatlant,
  • 4 évig beépítési kötelezettség él,
  • a pályázóknak rendelkezniük kell tihanyi lakóhellyel,
  • ugyanakkor nem lehetnek Tihanyon belül lakás, családi ház vagy építési telek tulajdonosai, sem pedig haszonélvezői,
  • minimum 10 évig állandó lakhelyként be kell jelentkezni az ingatlanba,
  • vállalniuk kell, hogy 20 évig nem használják az ingatlanra kerülő felépítményt fizető szálláshelyként, sem más üzleti célra.

60 százalékos kedvezményt adott az önkormányzat

A januári forgalmi típusú értékbecslés szerint meghatározott vételár 67,5 millió forint, ám a pályázatban résztvevők számára az önkormányzat 60 százalékos kedvezményt biztosított. Vagyis a kikiáltási ár: kicsivel több mint 27 millió forint volt. Az önkormányzatnak az értékesítéssel nem elsősorban az önkormányzati kassza bevételeinek gyarapítása volt, hanem egy – alapvetően – nemesnek is nevezhető cél. Mint a pályázati felhívásban fogalmaznak:

„a Tihanyban élő vagy Tihanyban elszármazó gyermekes fiatalok, gyermeket nevelő családok Tihany településen való önálló otthonteremtésének, letelepedésének elősegítése önkormányzati - telek - ingatlan értékesítésével”. A jelek szerint azonban ezt a fajta szociális segítséget olyan személyek kaphatják meg, akik többek szerint nincsenek rászorulva: a leköszönő polgármester, Tósoki Imre lánya és férje.

Az már az április 4-i képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésből derül ki, hogy egyetlen ajánlat érkezett az ingatlanra egy Tihanyban élő házaspártól, Csillag Tibortól és Csillag-Tósoki Daniellától. Ők bruttó 28 millió forintot adnának a Szőlő utcai építési telekért.

A történet következő furcsasága most következik, hiszen a Csillag házaspár látszólag nem felel meg az egyik kritériumnak, miszerint nem lehetnek tihanyi ingatlan tulajdonosai. Ahogy a március 12-i határozatból kiderült: a Major utcában rendelkeznek egy egyébként közel 200 négyzetméteres ingatlannal, mely nemcsak a házaspár lakóhelyéül szolgál, de egy pazar apartmanházként is funkcionál. A Mandula Villa öt apartmannal rendelkezik, a vendégek kényelmét pedig még egy finn szauna és relaxációs szoba szolgálja. Mindez azonban mégsem probléma, hiszen 2022 novemberében az ingatlant lakóingatlanról átminősítették „kivett vendégház, udvar” besorolásúvá, ez pedig nem szerepelt kizáró feltételként a pályázatban.

A Mandula Villába az egyik hazai szállásfoglaló oldal szerint április végén minimum két éjszakára lehet foglalni, ennek ára 62 100 forint, ami egy személynek 15 525 forintos költséget jelent éjszakánként. Ám ahogy közelítünk a nyárhoz és a főszezonhoz, úgy emelkedik az ára, és úgy nő a minimum foglalt éjszakák száma. Május végén már csak minimum három éjszakára lehet foglalni, két személynek a három éjszaka 102 500 forintba kerül, ami 17 ezer forint/fő/éj napi árat jelent. Július végén, a főszezon csúcsán már minimum öt éjszakára vehető ki egy apartman a villában, melynek ára két fő esetén 195 500 forint, vagyis egy főre egy éjszakára 19 550 forintba kerül a szállás.

Felháborodtak a helyiek

Az ügy kapcsán felháborodtak a helyiek és az ellenzéki képviselők is. Tóth Judit Facebook-oldalán például így fogalmaz:

„amennyiben ez a helyzet és az értékesítés megvalósulna, súlyosan sérül a pályázati kiírás célja és az árkedvezmény indokoltsága, amely az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályosságát alapvetően megkérdőjelezi. A kiírásban ugyan nem szerepelt kivételként a vendégház, mint kategória (mint ahogy sok minden másik sem), de a cél egyértelműen a lakhatás elősegítése volt".

Tósoki Imre a poszt alatt kommentben reagált a képviselőnőnek, melyben megpróbált magyarázatot adni a történtekre. Mint írta, a pályázatot valóban a tihanyi fiatalok építkezési lehetőségének támogatására írták ki. „Igazán kár, hogy a telek ára, még a testület által erősen csökkentett formában is, túlságosan magasnak bizonyult, hiszen az elektromos vezeték kiváltásával együtt ez 52 millió forintot tesz ki” – tette hozzá. A lánya és a veje pályázatáról pedig úgy fogalmazott, minden szempontból megfelelt a követelményeknek,

„hiszen két gyermekükkel helyben élnek, és lakóingatlannal nem rendelkeznek. A Major utcai ingatlanukat már évekkel ezelőtt vendégházzá minősítették. Ekkor a Szőlő utcai telek eladása még szándék, terv formájában sem fogalmazódott meg. Az átminősítés az üzleti-szállásadói célok érdekében történt meg”.Egy tihanyi forrásunk pedig úgy véli, jelen helyzetben lenne más lehetősége is az önkormányzatnak. „Ha ugyanis nem sikerül az eredeti célt megvalósítani, mert nem jelentkezett olyan, aki valóban megfelel a kiírásnak, akkor miért nem piaci alapon értékesíti a telket?” - tette fel a költői kérdést beszélgetésünk során. Ráadásul ha az elektromos vezeték problémáját az önkormányzat megoldaná, majd piaci áron, 70-90 millió forint között értékesíti a telket, akkor 25-45 millióval több pénz folyik be az önkormányzati kasszába.

Ennek a pénznek már minimum a duplájáért sem lehet szerinte belterületi építési telekhez jutni Tihanyban, úgy felértékelődtek az ingatlanok az elmúlt időszakban. Az egyik hazai ingatlanközvetítő portál tanúsága szerint a legolcsóbb lakóövezeti ingatlan is 98 millió forintba kerül, míg az üdülőövezetben egy 29 milliós – szintén önkormányzati – telket leszámítva 82 milliótól indulnak az árak.

Tihanyban az elmúlt időszakban nem ez az első nagy port kavart eset. Videós riportban számoltunk be arról a testületi ülésről, melyen az új településrendezési szerződés volt a téma, ami lehetőséget adott volna 45 új villaépület megépítésére a Kenderföldek nevű országos jelentőségű tájképvédelmi övezetben.