Brüsszel beveti új fegyverét a Belgrád-Budapest gyorsvasút kínai szereplője ellen

2 hónap ezelőtt 11

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy a külföldi támogatásokról szóló rendelet (Foreign Subsidies Regulation) alapján megindítja első eljárását a kínai állami CRRC Corporation egyik leányvállalata ellen. Egy előzetes vizsgálatot már lefolytattak Brüsszelben, amelyben megállapították, hogy az anyacégnek a kínai központi költségvetésből adott állami támogatások versenyelőnyhöz juttatta a céget – derül ki a végrehajtó testület közleményéből.

Az FSR-rendelet értelmében a vállalatoknak be kell jelenteniük az uniós közbeszerzési pályázatokat, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a vállalat a bejelentést megelőző három éven belül legalább 4 millió euró külföldi támogatásban részesült. A konkrét eset a CRRC Qingdao Sifang Locomotive által a bolgár közlekedési minisztériumnak 20 elektromos vonatra és egy 15 éves karbantartási szerződésre kiírt közbeszerzési pályázatot érint, amelynek értéke 610 millió euró.

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a kínai vállalatnak nyújtott pénzügyi támogatás nyújtott-e tisztességtelen előnyt, és ezáltal esetleg torzította-e a piacot.

Az eredmények függvényében a bizottságnak jogában áll vagy engedélyezni az üzletet korrekciós intézkedésekkel, vagy pedig teljes egészében megakadályozni azt.

Ez a fejlemény összhangban van azzal, hogy az EU egyre inkább elismeri, hogy a növekvő geopolitikai aggodalmak közepette fokozott gazdasági ellenőrzésre van szükség. A múlt hónapban a Bizottság átfogó tervet javasolt a gazdasági biztonság megerősítésére, amely olyan intézkedéseket tartalmaz, mint a közvetlen külföldi befektetések szigorúbb ellenőrzése és az export fokozott ellenőrzése.

Bár az EU tisztviselői a múltban óvatosak voltak a gazdasági ellenőrzések szigorításával kapcsolatban, a változó geopolitikai helyzet miatt újraértékelték a fokozott felügyelet szükségességét. Margrethe Vestager, a versenyjogi biztos hangsúlyozta, hogy Európának meg kell állnia a létfontosságú technológiákért folyó globális versenyben, és kijelentette, hogy a kontinens nem lehet csupán a nagyobb szereplők játszótere, és aktívan részt kell vennie gazdasági jövőjének alakításában.

A CRRC állami vállalat Magyarországon a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásában vesz részt. Az anyacégnek még egy magyar leányvállalata is volt, a CRRC Industry Investment Co., Ltd. Közvetlen Kereskedelmi Képviselete, amelyet azóta töröltek a jégjegyzékből. A társaság egy másik fiókvállalata, a CRRC Changchun gyártja majd a szerelvényeket a Magyarország és Szerbia közötti vasúti elvárásokra kialakított szerelvényeket. Egyelőre ezen cég ellen nem indult még meg az FSR szerinti eljárást, de ha a Qingdao Sifang Locomotive ügyében kedvezőtlen megállapításokra jut a Bizottság, az a figyelmet a CRRC-csoport többi vállalkozására irányíthatja.

Címlapkép forrása: Getty Images