Brüsszeli jelentés: reform nélkül hanyatlás vár az EU-ra

2 hét ezelőtt 16

Letta szerint az uniós egységes belső piac 1993-as létrehozása óta az EU gazdasági befolyása csökken az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. Ezért szerinte a következő öt évben az integráció fokozására van szükség,

különösen a pénzügyi szolgáltatások, az energia és a távközlés területén, hogy Európa gazdasági biztonságát és versenyképességét megerősítsék.

A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy Európa prioritásainak – többek között a zöld átállásnak, az EU-tagság bővítésének és a védelmi kiadások fokozásának – eléréséhez a magánfinanszírozás növelésére van szükség. Letta javasolja az uniós fúziós szabályok felülvizsgálatát és az EU közös költségvetésének bővítését, hogy e célok megvalósulhassanak – írja a Financial Times.

Emellett Letta a versenypolitika és az állami támogatási rendszer reformja mellett egy „bővítési eszköz” létrehozását is javasolja a kevésbé fejlett országok uniós csatlakozásának támogatására.

Maga Letta is elismeri, hogy a korábbi bővítéseknél rengeteg hibát követett el az EU, valamint tudja, hogy a szuverenitáspárti országok miatt az integráció erősítése kihívásokkal találhatja szemben magát.

Letta jelentése egybeesik más szakértők – például Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség szakértőjének – megállapításával, miszerint Európának át kell értékelnie energiapolitikáját és új ipari stratégiát kell kidolgoznia. Miközben az EU ezekkel a kihívásokkal szembenéz, Letta hangsúlyozza, hogy egy versenyképes egységes piacra van szükség ahhoz, hogy az EU ne szakadjon le Kínától és az Egyesült Államoktól.

Címlapkép forrása: EU