Brutális összeg: elárulta a Spotify, mennyit költött tavaly jogdíjakra

1 hónap ezelőtt 16

A 2023-as streaming jogdíjakból összesen kilencmilliárd dollárt fizetett a zenészeknek, előadóknak a Spotify, amivel a legnagyobb éves kifizetést érte el bármelyik zeneipari cég közül – írja a Portfolio az Euronews beszámolója alapján.

Charlie Hellman, a Spotify alelnöke és a zenei termékekért felelős globális vezetője közölte:

több mint 1250 olyan előadó volt, akik egyenként több mint egymillió dollárt kerestek a lemez- és kiadói jogdíjakból,

ami jelentős növekedést mutat az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest. További 11 600 művész százezer dollár, 66 ezren pedig tízezer dollár feletti összeget kaptak a jogdíjakból.

A streaming-szolgáltatók a streamelésből való részesedést, a jogdíjakat általában úgynevezett „streamshare” alapján fizetik ki a zeneszerzőknek. Összeszámolják és rendszerezik, hogy az adott tulajdonostól származó dalokat hányszor játszottak le és ezt a számot osztják el a piacon történő összes lejátszással.

Nemcsak a Spotify büszkélkedhet kedvező adatokkal, ugyanis a Luminate tavalyi összegzése szerint a globális zeneipar új éves rekordot döntött – több mint négymilliárdos lejátszással

A Spotify 2024-re változtatásokat jelentett be, melyek közül a legfontosabb és a legtöbbeket érintő fejlemény, hogy megszünteti az évi ezer lejátszásnál kevesebbet streamelt dalok utáni kifizetéseket.