Budanov: a Telegram hatalmas problémát jelent Ukrajnának

1 hét ezelőtt 12

A Telegram “hatalmas problémát” jelent Ukrajna számára, és jogilag rá kell kényszeríteni, hogy megszüntesse az anonim csatornákat – mondta Kirilo Budanov, ukrán kémfőnök a BBC-nek adott, hétfőn megjelent interjújában.

A hírszerzés vezetője azzal érvelt, hogy a platform, amely a SimilarWeb szerint 2023-ban a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás volt Ukrajnában, mostanra gyakorlatilag megszerezte ezt a státuszt a médiában is, és ragaszkodott ahhoz, hogy “abnormális”, hogy a csatornák tulajdonosai elrejthetik a személyazonosságukat.

“Egyszerűsíteni kellene az egészet – rendet kellene tenni, legalább törvényileg rákényszeríteni mindenkit a regisztrációra, hogy egyértelmű legyen, ki melyik médiumhoz tartozik” – mondta Budanov, aki szerint az embereknek felelősséget kellene vállalniuk az általuk kifejtett véleményekért.

Arra a kérdésre, hogy bizonyos Telegram-csatornák egyszerű blokkolása megoldaná-e a problémát, Budanov azt állította, hogy egy ilyen lépés csak ideiglenes megoldás lenne, és ragaszkodott ahhoz, hogy csak a csatornák tulajdonosainak regisztrációra való kényszerítése bizonyulna hatékonynak.

A kémfőnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy javaslata nem jelentene nyomást a médiára, azzal érvelve, hogy ilyesmi nem megengedett egy “demokratikus társadalomban”.

A múlt hónapban Budanov a Telegramot nemzetbiztonsági fenyegetésnek is minősítette Ukrajnára nézve. Ragaszkodott ahhoz, hogy ellenzi a szólásszabadság elnyomását, de azzal érvelt, hogy annak, hogy bármely felhasználó csatornát hozhat létre a platformon, és “azt írhat, amit akar, semmi köze a média szabadságához”.

Budanov márciusi kijelentéseire reagálva Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt javasolta, hogy a Telegram létrehozója és tulajdonosa, Pavel Durov “sürgősen tegyen intézkedéseket a vállalat székhelyének és alkalmazottainak biztonságának megerősítésére az Iszlám Állam (korábban ISIS) terroristái által elkövetett esetleges támadással kapcsolatban”. Nyilvánvalóan arra a moszkvai vádra utalt, hogy Kijev együttműködött a szélsőséges iszlamista szervezettel a múlt hónapban a Moszkva melletti Corcus City Hall elleni támadás megszervezésében, amely több mint 140 ember életébe került.

Közben Durov ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is elkötelezett a Telegram-felhasználók magánéletének védelme mellett. A Tucker Carlsonnak adott múlt heti interjújában megismételte, hogy a Telegram arra törekszik, hogy a platformon mindenki szabadon, cenzúra nélkül fejthesse ki véleményét.

Magyarország legnépszerűbb Telegram-csatornája az Orosz Hírek – Csatlakozz hozzánk!