Bűncselekmény lesz, ha egy párt külföldről fogad el támogatást - a nap hírei

5 hónap ezelőtt 10

A kormány várhatóan tartani tudja azt a vállalását, hogy az év végére 1 számjegyűre csökkenjen az infláció. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: októberre 10 százalék körüli, novemberben, decemberben pedig már 8 százalék körüli inflációs adatot várnak.

A magyar gazdaság helyreállításának egyetlen akadálya van: a Magyar Nemzeti Bank, amely magas kamatot tart fenn – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter egy konferencián. Nagy Márton elmondta: az idén nulla és mínusz 1 százalék között alakulhat a magyar gazdaság éves teljesítménye, jövőre 4 százalék körüli növekedéssel számol a kormány.

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium. A Portfólió azt írja: ezzel az első tízhavi pénzforgalmi hiány meghaladta az éves célt.

A jövő héten döntés születhet arról, hogy lehet-e előrehozott minimálbér- és garantált bérminimum emelés - mondta az Inforádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Közben a Liga Szakszervezetek elnöke arról tájékoztatott, hogy a munkáltatói oldalról olyan új érvek jelentek meg, amelyek akadályozhatják a minimálbér és a garantált bérminimum jövő havi emelését, de a minimálbér 15 százalékos emelésről teljes az egyetértés.

A családi adókedvezmény megduplázását sürgeti a Jobbik-Konzervatívok. Az ellenzéki párt szerint a kormányoldal évek óta nem igazította az inflációhoz az egy gyermek után járó 10, a kettő után jóváírható 20, illetve a három gyermek után levonható 33 ezer forintos összegeket.

4+1-es adópolitikai javaslatcsomagot mutatott be a Momentum. Többek között javasolják, hogy a minimálbért keresők legyenek SZJA-mentesek, az egy gyermekes családok is kapjanak 100 százalékos családtámogatást, és megadóztatnák a milliárdos vagyonokat rejtegető magántőkealapokat.

Döntött az idegenrendészeti törvény szigorításáról a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: vendégmunkások foglalkoztatása csak akkor kerülhet szóba, ha nincs magyar munkavállaló az adott pozícióra.

A jövőben bűncselekmény lesz, ha egy párt külföldről fogad el támogatást. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: kedden nyújtják be az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot. Létrejön egy új hatóság, amely nyilvántartja a külföldről érkezett támogatásokat.

Az online térben elkövetett csalások elleni szigorúbb fellépésről is döntött a kabinet. A kormányszóvivő a kormányinfón arról számolt be, hogy szükség van egy belügyi törvénymódosításra, mert októberig több mint 9.900 ilyen bűncselekményt követettek el, 8 milliárd forint feletti kárt okozva az ügyfeleknek.

Újjá kell szervezni a magyarországi tömegközlekedést – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter Kaposváron. Lázár János kiemelte: naponta 4,5 millió ember ingázik, ezért kötelesség a vasút és a Volán fejlesztése.

Kezdeményezi a vízszolgáltatásra vonatkozó szabályok módosítását az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba közölte: a törvénymódosítással ki akarják zárni a vízátadási szerződések felmondásával fenyegetés lehetőségét. Karácsony Gergely főpolgármester korábban arról beszélt: a Fővárosi Vízművek nem látja el tovább áron alul az agglomerációs településeket, ha az állam nem téríti meg a veszteségét.

13 ezer fejlesztés valósult meg Magyarországon az uniós források felhasználásával az elmúlt években - hangoztatta a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor felidézte: a beruházások célja, hogy zárulhasson a szakadék az ország legfejlettebb és legfejletlenebb régiói között.

Egyelőre nincs lehetőség arra, hogy Ukrajna az Unió tagja legyen – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: jogállamisági reformokra, korrupcióellenes, valamint a kisebbségi jogokat erősítő lépésekre van szükség. Közben az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes Kijevben kijelentette: Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről.

Izrael hamarosan minden nap négyórás műveleti szüneteket tart majd a Gázai övezet északi részében – közölte Washingtoni értesülésre hivatkozva a BBC. John Kirby a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte azt is: a szünetek megkezdése előtt három órával bejelentik majd a tűzszünet pontos idejét az izraeliek.

Az Iszlám Dzsihád hajlandó elengedni két izraeli túszt, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva - közölte a szélsőséges palesztin szervezet katonai ágának szóvivője. Egy idős nőt és egy fiút engednének el humanitárius és egészségügyi okból, mert nem tudják számukra biztosítani a szükséges gyógyszereket. Izrael egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A spanyol szocialisták megállapodtak a Együtt Katalóniáért szeparatista párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról. A párt szervezeti titkára történelmi lehetőségnek nevezte a megállapodást egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet rendezni.

Tájékoztatást vár az Európai Bizottság arról, hogy a TikTok és a YouTube milyen intézkedéseket hozott a kiskorúak védelme érdekében. A videómegosztó platformoknak november 30-ig kell az információkat a bizottság rendelkezésére bocsátaniuk.