Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

1 hónap ezelőtt 13

Franciaország az uniós kormánymegbízottak nemrégiben tartott ülésén támogatta Lengyelországnak az ukrán mezőgazdasági import korlátozására irányuló felhívását. Ez a lépés ellentmond az európai vezetők Ukrajna iránti nyilvánosságban hangoztatott támogatásának, mivel aláássa az ország melletti kiállásra irányuló erőfeszítéseket az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette.

A mezőgazdasági termékek uniós behozatalának és értékesítésének korlátozása évente több mint 1 milliárd eurós bevételkiesést jelent Ukrajnának.

Ez hatással lesz a baromfi-, tojás-, cukor- és búzaexportra is hatással lesz.

A döntés jelzést küld Oroszországnak, azt sugallva, hogy az európai mezőgazdasági érdekek Moszkva napirendjéhez igazodhatnak. Ez a lépés emlékeztet azokra a korábbi esetekre, amikor az EU politikája az Ukrajna támogatására tett erőfeszítésekkel szemben a mezőgazdasági érdekeket részesítette előnyben, például az orosz műtrágyák és növényvédő szerek mentessége annak ellenére, hogy az orosz zászló alatt közlekedő hajóknak tilos az uniós kikötőkben dokkolniuk.

A mezőgazdaság legfontosabb kihívásairól és trendjeiről részletesen szó lesz szakmai programunkon.

Kedden a Tanács belga elnöksége és az Európai Parlament képviselői közötti tárgyalásokon szóba kerülnek ezek az új korlátozások, és a Parlament alacsonyabb felső határt szeretne elérni a végrehajtásukhoz. A mezőgazdasági lobbinak az uniós politika befolyásolásában elért sikerei jól mutatják a politikai dinamikát, mivel a vezetők a belpolitikai érdekeket helyezik előtérbe, ami az ukrán mezőgazdasági ágazat és az európai fogyasztók rovására mehet. A vásárlók ugyanis így újra élelmiszerdrágulásra számíthatnak, mert az ukrán termékek olcsón hozzáférhetők.

Azonban a legtöbb tagállamban a választók ezzel együtt sem támogatják az ukrajnai mezőgazdasági exportot, mivel a gazdák tüntetései, valamint a politikai üzeneteik arról szólnak, hogy az ukrán termékek rosszabb minőségűek, akár egészségtelenek is lehetnek.

Címlapkép: Gazdák tüntetése az Európai Parlament előtt Brüsszelben, február 4-én. A forrása: EU/Christophe Liccoppe.