Büszke volt a magyar település, hogy van egy saját kengurujuk, de most azért inkább befogták

4 hónap ezelőtt 9

Már két éve megszökött egy Bennett-kenguru, azóta kóborolt Tápióbicskén, és nem is próbálták befogni, mostanra viszont megváltozott a helyzet.

Mivel szenzációnak számított, hogy a községnek van egy kenguruja, sokáig nem is tettek kísérletet a befogására. Ez az állat egyszerűen elszökött otthonról, a gazdája pedig nem kereste

– mondta a Blikknek a Soul In Soul – Lélek a Lélekben Állatmentő Alapítvány vezetője, Jeney Andrea arról a 15 kilós Bennett-kengururól, amely már két éve kóborolt Tápióbicskén.

Az állat sokáig egy erdős részen élt, ahol az emberek etették. Később azonban egyesek sportot kezdtek űzni a kergetéséből, így az erszényes a főút melletti, sűrűn lakott területre tévedt, ahol közel sem volt olyan biztonságban, mint az erdőben. Megesett, hogy egy útra üldözték, és volt, hogy egy autó meg is ütötte, de a kengurunak nem lett komolyabb baj, de az alapítvány azért úgy döntött, jobb lesz befogni a kengurut.

„Nagyjából húsz napba telt, mire sikerült befogni. Eredetileg azt terveztük, hogy közrefogjuk és egy vadhálóval elcsípjük, de hamar rájöttünk, mindez nem ilyen egyszerű. A fizikumát, a gyorsaságát tekintve simán túltesz nyolc emberen” – mondta Jeney. Így végül egy vadhálóból kialakított folyosóra terelték, ahol altatólövedékkel lőtték meg, és biztonságos helyre szállították.

A mentőakció után Tápióka névre keresztelték a kengurut.

Az utóbbi időkben többször kerültek a hírekbe kenguruk, ugyanis a tartásuk nem engedélyhez kötött Magyarországon, 250-350 ezer forintért bárki hozzájuthat. „Tény, hogy aranyosak és kedvesek, de azt gondolom, nem tudunk számukra kielégítő feltételeket biztosítani, hiszen vadállatokról van szó” – jegyzi meg az állatvédő.