Chip az emberi agyban - megdöbbentő videó arról, hogy már működik

1 hónap ezelőtt 19

Noland Arbaugh korábban egy búvárbaleset következtében bénult le és idén januárban ültettek chipet az agyába a Neuralink szakemberei. Elmondása szerint a műtét rendkívül egyszerű volt - írta a BBC annak az X-en megjelent videónak a kapcsán, amelyben a férfi bemutatta, amint számítógépen sakkot játszik.

https://t.co/OMIeGGjYtG

— Neuralink (@neuralink) March 20, 2024

A beültetett agyi implantátum segítségével pedig képes volt játszani a Civilization VI videojátékkal is, közel nyolc órán keresztül. Ugyanakkor hozzátette, hogy a technológia még nem tökéletes és bizonyos problémákba ütközött a használata során, bár ezeket nem részletezte - idézte a cikket a Portfolio.

A Neuralink technológiája elsősorban a traumás sérülésekkel, például nyaki gerincvelő-sérülésből vagy amyotrófiás laterálszklerózisból (ALS) eredő gerincsérülésektől szenvedő személyek számára nyújt segítséget a számítógépek gondolataikkal történő működtetésében.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal májusban engedélyezte a Neuralink számára az emberi kísérleteket, és tavaly év végén a vállalat már aktívan toborzott résztvevőket.

A Neuralink azonban csak egyike azon egyre nagyobb számú vállalatnak és egyetemi kutatócsoportnak, amely fejlesztéseit végül kereskedelmi forgalomba próbálja majd hozni. Például a svájci Lausanne-ban található École Polytechnique Fédérale sikeresen lehetővé tette a bénult Gert-Jan Oskam számára, hogy csupán a szükséges mozdulatokra gondolva járni tudjon. Ezt úgy sikerült elérni, hogy Oskam agyába és gerincébe elektronikus implantátumokat helyeztek, amelyek vezeték nélkül továbbítják a gondolatokat a lábához és a lábfejéhez.