Cirill betűs termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

4 hét ezelőtt 16

A Nébih ellenőrei próbavásárlással vettek 3,5 kilogramm cirill betűs, érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező növényvédő szert egy magánszemélytől. Az akciót további ellenőrzés követte Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a próbavásárlás egy másik helyszínre is elvezette a felügyelőket, ahol egyéb növényvédő szereket is ellenőriztek.

A két vizsgálat végül összesen 32 kilogramm növényvédő szer forgalomból való kivonásával, forgalmazásának és felhasználásának megtiltásával, valamint zár alá vételével zárult.

Az ellenőrök több szabálytalanságot is megállapítottak.

  • A hatóság magyar nyelvű címkével és az azon kötelezően feltüntetendő információkkal el nem látott, kizárólag cirill betűs jelölésű, valamint
  • lejárt felhasználhatósági idejű, illetve Magyarországon érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező és nem nyomonkövethető növényvédő szereket talált.
  • További súlyos szabálytalanságot jelentett, hogy a növényvédő szereket üzleten kívül, működési és növényvédőszer-forgalmazási, vásárlási, felhasználási engedély nélkül értékesítették.

A forgalomból kivont, zár alá vett engedélyköteles termékek mennyisége körülbelül 100 hektár növényi kultúra kezelésére lett volna elegendő – jelezte a Nébih.

Az eljárás és a bírság megállapítása még folyamatban van.

A hatóság a jövőben is fokozottan ellenőrizni fogja a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét, valamint a növényvédő szerek forgalmazását, amelyek használata a gazdálkodóktól is nagy körültekintést igényel. Növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból szabad vásárolni, felhasználásuk során pedig fokozottan ügyelni kell az előírások betartására. A hamis vagy rossz minőségű, lejárt növényvédő szerek használata számos kockázatot rejt - hívták fel a figyelmet a közleményben.

A hivatal kéri, hogy ha valaki illegális forgalmazást észlel, jelezze a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen.