CNBS: Ukrajna tovább harcolhat, de a győzelem elérhetetlen lehet

1 hét ezelőtt 13

Ukrajna továbbra is harcolhat Oroszország ellen, de a kívánt győzelem elérhetetlen lehet – írja a CNBS amerikai tévécsatorna hírportálja.

A csatorna által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy Ukrajnának és szövetségeseinek nincs közös elképzelésük arról, hogy mit jelent a győzelem, és milyen lépésekre és erőforrásokra lesz szükség annak eléréséhez. Úgy vélik, hogy az 1991-es határok elérése rövid és középtávon is irreális, tekintettel Oroszország katonai potenciáljára és fölényes mozgósítási erőforrásaira.

Oleksandr Muszijenko kijevi katonai szakértő úgy véli, hogy az amerikai segélyek Ukrajnának történő átadása növelte a morált a társadalomban, és ezért a vezetés nem kíván a háború lehetséges befejezéséről tárgyalni, ami nem jelent teljes győzelmet.

De összességében “folyamatosan nő az ukrán lakosság azon része, amely hajlandó megfontolni a területi engedményeket az ellenségeskedések beszüntetéséért/békéért cserébe” – jegyzi meg Andrius Tursa, a Teneo tanácsadó cég közép- és kelet-európai szakértője. Ezzel kapcsolatban elismeri, hogy a háború befejezésének Ukrajna számára elfogadható alternatív lehetőségeiről szóló tárgyalások 2024 folyamán intenzívebbé válhatnak.

Muszijenko szerint a fegyverszünet akkor lehetséges, ha az ukrán erőknek sikerülne meggyengítenie és leépítenie az orosz hadsereget a következő hónapokban, Ukrajna pedig megbízható biztonsági és védelmi garanciákat kap.

“[Egy ilyen forgatókönyv esetén] az ukránoknak nem lesz annyi erejük, hogy a nemzetközileg elismert határok szerint felszabadítsák a régi területet, az oroszoknak pedig nem lesz annyi erejük, hogy elfoglaljanak egy nagyobb területet” – mondta Muszijenko.

Ebben az esetben Ukrajna megtartaná függetlenségét és szuverenitását, és “csak várna, mint Kelet- és Nyugat-Németország” az 1990-es újraegyesítésükig.

“Ez az a forgatókönyv, amire a valóságban számíthatunk” – véli Muszijenko.