Csak az államfő vonhatja vissza Balog Zoltán nagyköveti kinevezését Szijjártó Péter szerint

2 hét ezelőtt 7

[sz]Fischer Gábor, fotó: Vajda János/MTI[sz]
A 444 ismerteti azt az üzenetváltást, ami Csárdi Antal LMP-s képviselő és Szijjártó Péter külügyminiszter között zajlott. A K. Endre kegyelmi ügyét felkaroló Balog Zoltán a mai napon is,

még mindig Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Az ellenzéki politikus azt próbálta megtudni, hogy
Elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként?
Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarország számára, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot?
Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak?

A kérdésre Magyar Levente államtitkár aláírásával érkezett válaszlevél:

A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.

Balogot Szijjártó Péter javasolta 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. Először Izraelben képviselte az Orbán-kormányt. Balog 2019-ben azt mondta, hogy nem halmozza a „jól fizető állami állásokat”, nagyköveti megbízatásért nem kap díjazást, noha az útiköltségét megtéríti a kormány.
Korábban az is Csárdi többszöri érdeklődésre kiderült ki, hogy Balog diplomata útlevele továbbra is érvényes. Azt egyébként, szemben a nagyköveti címmel, Szijjártó is visszavonhatja, ahogy tette azt a Bentleyével gyorshajtó Csiki Sör tulajdonosa ügyében.

Balog eddig a következő testületekből volt kénytelen távozni:
•a Református Egyház zsinati elnöke
•a Terror Háza alapítványának kuratóriumi tagja
•a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumi tagja
•a Kis Virtuózok Alapítványnak tiszteletbeli elnöke

A volt fideszes miniszter jelenleg is betölt püspöki tisztséget a Református Egyháznál, és a fentiek szerint továbbra is rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

[kapcsolodo]/szemlelek-balog-zoltan-miatt-marad-el-a-reformatus-egysegnap-unnepe/[kapcsolodo]