Csalással gyanúsított céggel kötött szerződést a Frontex

3 hét ezelőtt 19

A Frontex és a lengyel utazási iroda közötti együttműködés 2019-ben kezdődött, és foglalási szolgáltatásokat nyújtott az EU külső határainak őrzéséért felelős, közel 3000 alkalmazottat foglalkoztató varsói székhelyű intézménynek. A partnerséget azonban felfüggesztették, amikor a Frontex egy gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó nyomozótól figyelmeztetést kapott az utazási iroda esetleges csalási ügyéről.

A figyelmeztetések ellenére a Frontex 2022 decemberében új pályázatot írt ki, és végül 2023-ban ugyanezzel a lengyel utazási irodával kötött új szerződést az intézmény 526 millió eurós utazási költségvetésének kezelésére. A belső dokumentumokból kiderül, hogy a szerződés odaítéléséről szóló döntés alapja az volt, hogy az ügynökség úgy vélte, más cégek nem tudnak hasonló szolgáltatásokat nyújtani, a folyamatban lévő nyomozásokról pedig szó sem esett.

Leijtens, a szervezet ügyvezető igazgatója csak akkor mondta fel a szerződést és a pályázati eljárást, amikor a Frontex jogi osztálya saját vizsgálatot folytatott, és 2023 novemberében a szerződés visszavonását javasolta, az uniós pénzügyi előírások szerint „kirívó szabálytalanságokra” hivatkozva.

A folyamatban lévő vizsgálatok ellenére a szerződés odaítélése mögött álló döntéshozatali folyamat továbbra is tisztázatlan. Leijtens 2023 márciusában vette át a Frontex ügyvezető igazgatói tisztségét, a 2022 áprilisában lemondott Fabrice Leggeri utódjaként.

A Frontex a megkeresésekre nem válaszolt a két lapnak, a lengyel utazási iroda pedig nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Címlapkép forrása: EU