Daily Mail: Ukrajna csalódott Nagy-Britanniában

1 hónap ezelőtt 11

Kijev csalódott Nagy-Britannia álláspontja miatt az Oroszországgal zajló konfliktussal kapcsolatban – mondták a Daily Mailnek a brit védelmi ágazatban dolgozó források.

Az Egyesült Királyságot Németország és a skandináv államok előzik meg, mint Ukrajna vezető európai támogatói – mondták a névtelenséget kérő iparági szereplők a hírportál szerdán megjelent cikkében.

A források azt is sérelmezték, hogy a brit vezetők nem tűnnek elég harciasnak Emmanuel Macron francia elnökhöz képest, aki nyilvánosan elutasította, hogy kizárja a csapatok Ukrajnába telepítését.

“Az Egyesült Királyság volt az első ország, amely az NLAW páncéltörő rakétavetőit adott, az első ország, amely harckocsikat ígért, így kaptunk némi mozgásteret Kijevtől” – mondta az egyik forrás. „De már nem törjük át a képességi küszöböket. Politikai tőkénket Volodimir Zelenszkijvel költöttük, és már nem költünk eleget katonai támogatásra.”

“Az ukránok jelenleg csalódottak Nagy-Britannia álláspontja miatt. Németország is azt mondta az Egyesült Királyságnak, hogy többet kell tennie. Onnan, ahol egykor voltunk, felháborító, hogy ezt mondják nekünk” – tették hozzá.

Az Egyesült Királyság 2022 óta kevesebb mint 5 milliárd euró katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, míg Németország 9,36 milliárd eurót, a skandináv államok – Dánia, Finnország, Svédország és Norvégia – pedig együttesen 9,12 milliárd eurót küldtek – derül ki a Kieli Világgazdasági Intézet jelentéséből. Ha a jövőbeli segélyekre vonatkozó ígéretek teljesülnek, az Egyesült Királyság 9,12 milliárd eurót, Németország pedig 17,7 milliárd eurót küld.

A Daily Mail forrásainak kiléte nem világos, ahogyan a megjegyzéseik valóságtartalma sem. A brit lap már korábban is nyíltan lobbizott a brit kormánynál a katonai kiadások növelése érdekében, legutóbb akkor, amikor a hónap elején meghirdette a “Ne hagyjuk védtelenül Nagy-Britanniát” kampányt. A kampány, amely mögött számos hajdani védelmi főnök áll, arra szólítja fel a kormányt, hogy a jelenlegi 2% helyett a brit GDP 2,5%-át költse a hadseregre.

A tavaly júliusi NATO-csúcstalálkozón Ben Wallace, Nagy-Britannia akkori védelmi minisztere arról panaszkodott, hogy London “egy kis hálát” szeretne látni Kijev részéről az Egyesült Királyság által küldött katonai támogatásért. Wallace megjegyzéseit Zelenszkij szarkasztikusan visszautasította, mielőtt a miniszter visszakozott volna, és hangsúlyozta, hogy nem a saját nevében beszélt, hanem “a nemzetközi közösség polgárai és parlamenti képviselői nevében”.

“Az Egyesült Királyság továbbra is vezető szerepet tölt be Ukrajna katonai támogatásában, mivel az első ország, amely halált okozó segítséget nyújtott, valamint az első, amely nyugati harckocsikat és nagy hatótávolságú precíziós csapásmérő képességet biztosított” – közölte a brit védelmi minisztérium a Daily Mailnek. “Több mint 7 milliárd font [8,8 milliárd dollár] katonai támogatást vállaltunk Ukrajnának, ebből 2,5 milliárd fontot 2024/25-ben”.