Dánia fél évvel elhalasztotta az F16-os vadászgépek Ukrajnába szállítását

3 hónap ezelőtt 17

Dánia mintegy hat hónappal elhalasztotta az F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnának történő átadását – jelentette a Berlingske című napilap a dán védelmi minisztériumra hivatkozva.

Eredetileg a szállítást valamikor az újév kezdete körüli időpontra tervezték, de aztán a második negyedévre halasztották.

A védelmi minisztérium szerint Ukrajna még nem állt készen a repülőgépek használatára.

“Többek között arról van szó, hogy be kell fejezni az ukrán személyzet kiképzését, akik a repülőgépek átadása után üzemeltetni fogják azokat. A kiképzés ütemezése számos tényezőtől függ, például a technikai és időjárási körülményektől” – közölte a minisztérium a Berlingske kérdésére a késedelem okairól.

“Emellett a nemzetközi légierő koalíció folytatja a munkát a szükséges logisztika és infrastruktúra kialakításán Ukrajnában”.

Jelenleg hat ukrán pilótát képeznek ki Dániában F-16-osok vezetésére.

Augusztus végén Hollandia közölte, hogy kész 42 amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépet átadni Ukrajnának, míg Dánia 19 ilyen gépet ígért Kijevnek. Az USA engedélyezte az átadást. Kijev reményét fejezte ki, hogy Ukrajna 2024 első felében megkapja a vadászgépeket. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy erre tavaszig nem kerül sor.