De hogyan lett az aggszüzek védőszentjéből jóságos szakállas?

4 hónap ezelőtt 17

A Szent Miklóshoz fűződő leghíresebb legenda szerint élt Mürában (a mai Törökország területén) egy szegény ember, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert nem tellett neki a hozományra. A dolog Miklós fülébe is eljutott, de ő túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen.

az éjszaka leple alatt dobott be három erszényt az apának, így a lányok megmenekültek attól, hogy örömlánynak adják el őket.

E tettéért Szent Miklós a hajadonok és az aggszüzek védőszentje lett.

De ki is Noel Baba?

Szent Miklós a III. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban, majd ő lett a közeli város, Müra püspöke. A history.com beszámolója szerint minden vagyonát arra fordította, hogy a szegényeken és az árvákon segítsen.

Az évek alatt Miklós egyre népszerűbbé vált, és Noel Baba, azaz Ajándékozó Apa néven nevezték, valamint már az életében is szentként tisztelték. 342. december 6-án halt meg, ezért a mai napig ezen a napon emlékezünk rá. Követői a halála után évről évre megajándékozták a gyerekeket, így éltetve a püspök adakozó szeretetét. 

Ez az alapja annak a keresztény hagyománynak is, amikor a gyerekek a kipucolt csizmáikat az ablakba rakják, remélve, hogy a Mikulás telerakja édességgel és gyümölcsökkel – bár az ünnephez köthető szokások országonként eltérőek. 

Télapó és Santa Claus

A Télapó a második világháború után, az 1950-es években „keveredett” Magyarországra, politikai okokból. A kommunizmus alatt ugyanis a Szovjetunióban a pogány Gyed Moroz (tükörfordítása a Fagy Apó) szorította háttérbe Szent Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét.

Gyed Moroz – a minden vallásos tartalomtól megfosztott jutalmazó-büntető figura – azonban csak Szilveszter napján hozott az emberek tetteitől függően ajándékot vagy adott büntető virgácsot. A Télapó Jézust is félreállította, mivel a szovjet hatalom ateista elképzeléseivel nem volt összeegyeztethető. A karácsonyból pedig fenyőünnep lett. 

Angolszász területeken, de főként az Egyesült Államokban a karácsonyi ajándékokat nem a Jézuska hozza december 25-én, hanem a Santa Claus. Ő a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával érkezik a házakhoz, majd a kéményen keresztül a kandallók fölött elhelyezett zoknikba teszi az ajándékokat. Története szerint az Északi-sarkon lakik, és  a gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki a kívánságaikkal.

És most pedig kvízzel tesztelheti, mennyit tud a Mikulás-ünnepről.

(Borítókép: A finn Mikulás Joulupukki a Mikulásgyár megnyitóján 2023. december 1-jén. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)