Diákok ezrei bénították meg Buenos Aires belvárosát

1 hét ezelőtt 13

Az egyik legnagyobb ilyen megmozduláson az aktivisták megbénították Buenos Aires belvárosát, majd az elnöki hivatal elé vonultak.

A tüntetésekre az egyetemi diákság szólított fel, miután a kormány úgy döntött, a 2024-es egyetemi tanévre nem fogja megemelni a felsőoktatási intézmények költségvetését, dacára az utóbbi 12 hónapban 288 százalékos inflációnak. A megmozdulásokhoz a helyi szakszervezetek és az ellenzéki pártok képviselői is csatlakoztak.

Az egyetemi költségvetések befagyasztása a Milei tavaly decemberi hivatalba lépésekor beharangozott gazdasági „sokkterápia” részét képezi, amely masszív megszorításokat tartalmaz az állami kiadások terén. Az elnök elképzelései szerint Argentína így tudja megfékezni a szárnyaló inflációt.

A tekintélyes Buenos Aires-i egyetemek egyes tanszékei már most takarékossági vészintézkedéseket vezettek be, egyebek között a világítás és a felvonók használatának korlátozásával, illetve a könyvtárak csökkentett nyitva tartási idejével.

Argentína súlyos gazdasági válsággal küzd, az egykor tehetős latin-amerikai állam lakosságának 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A peso folyamatosan veszít értékéből az amerikai dollárral szemben, miközben az állami adósságteher folyamatosan nő.