Donald Trump Vlagyimir Putyintól idézett egy nagygyűlésen

4 hónap ezelőtt 5

Donald Trump volt amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézte, hogy bizonyítsa: a demokrácia Amerikában komoly veszélyben van.

A republikánus jelöltségre esélyes elnökjelölt szombaton egy New Hampshire-i nagygyűlésen felszólalva kijelentette, hogy a hivatalban lévő Joe Biden, aki valószínűleg fő riválisa lesz a 2024-es elnökválasztáson, “veszélyt jelent a demokráciára”.

Majd úgy folytatta, hogy “még Vlagyimir Putyin is… azt mondja, hogy Biden – és ez egy idézet – “politikai indíttatású üldözése politikai riválisa ellen nagyon jó Oroszországnak, mert megmutatja az amerikai politikai rendszer rothadtságát, amely nem tehet úgy, mintha másokat tanítana a demokráciáról””.

Trump quotes Putin pic.twitter.com/6Y4MToyCqf

— COMBATE |🇵🇷 (@upholdreality) December 17, 2023

Az egész világ figyeli Joe Biden ellenfele “politikai üldözését, aki szétrúgja a seggét” – mondta Trump, nyilvánvalóan a hivatalban lévő elnökkel szembeni teljesítményére utalva.

Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök – akit Trump nagy tisztelőjének nevezett – azt mondta, hogy a republikánus csúcsjelölt “az az ember, aki megmentheti a nyugati világot”, mivel számos globális válságot, köztük az ukrajnai konfliktust is meg tudott volna állítani.

Putyin szeptemberben tette az idézett megjegyzéseket, amikor azt mondta, hogy a volt amerikai elnök elleni egyre növekvő számú vádemelés egy fontos politikai személyiség elleni kampány, amelyet a nyilvánosság előtt szabadítottak el. “Csak a belső problémáikat leplezték le velük” – mondta az orosz vezető.

Az elmúlt hónapokban Trump több ügy középpontjában találta magát, amelyek közül négy vádiratot eredményezett; összesen 91 büntetőjogi vádpont ellen kell felelnie. Az első vád szerint hallgatási pénzt fizetett Stormy Daniels felnőttfilm-színésznőnek; Trump tagadta, hogy viszonya lett volna vele.

A második ügy középpontjában az áll, hogy Trump állítólag titkos dokumentumokat távolított el a Fehér Házból, miután távozott hivatalából. Eközben két másik vádirat a 2020-as választások megdöntésére irányuló állítólagos erőfeszítéseire összpontosít. Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Annak ellenére, hogy számos jogi csatározásba keveredett, a volt elnök tavaly novemberben bejelentette, hogy 2024-ben újra indul a választáson. Több közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Trump a jövő évi visszavágón kényelmes előnnyel verné Bident.

Eközben egy novemberi NBC-felmérés szerint Biden támogatottsága elnöksége legalacsonyabb szintjére süllyedt, és mindössze a válaszadók 40 százaléka volt elégedett azzal a munkával, amit hivatalában végzett.