Döntést hozott az Európai Parlament az ukrán mezőgazdasági termelők védelmében

1 hét ezelőtt 9

A képviselők jelentős többséggel, 428 igen szavazattal, 131 nem ellenében és 44 tartózkodás mellett döntöttek az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztéséről szóló rendelet meghosszabbítása mellett. Ez a lépés Ukrajna támogatását célozza, és 2025. június 5-ig érvényes.

Az elfogadott rendelet lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy gyorsan cselekedjen és megfelelő intézkedéseket hozzon, amennyiben az ukrán import - mint például a búza - jelentős piaci zavarokat okoz az EU-ban, vagy annak egyes tagállamaiban. A mezőgazdasági termelők védelme érdekében bevezetett intézkedések között szerepel egy "vészfék" mechanizmus is, amely különösen érzékeny termékekre - mint a baromfi, tojás, cukor, zab, dara, kukorica és méz - vonatkozik. Amennyiben ezeknek a termékeknek az importja meghaladja a korábbi időszakokban regisztrált átlagos mennyiségeket, úgy a vámokat újra be lehet vezetni.

A megállapodás részeként a Bizottság vállalta, hogy kezdeményez tárgyalásokat Ukrajnával a kereskedelmi kapcsolatok további liberalizálása érdekében és biztosítja a Parlament aktív részvételét ebben a folyamatban. Sandra Kalniete hangsúlyozta, hogy ezek a kereskedelmi támogató intézkedések erősítik az EU és Ukrajna közötti szolidaritást az orosz agresszióval szemben. Kiemelte továbbá, hogy ezekkel az intézkedésekkel nem csak Ukrajna gazdaságát támogatják, hanem az európai mezőgazdasági termelők érdekeit is védik.

A Tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia ezt a rendeletet.

Címlapkép forrása: Getty Images