Drogot találtak a moszkvai terrortámadás elkövetőinek vérében

1 hónap ezelőtt 9

A jelentések szerint a múlt héten elkövetett Moszkva melletti terrortámadás négy gyanúsítottjának vérmintáiban egy félelmet elnyomó gyógyszer nyomait találták meg.

A hír csütörtökön jelent meg a Baza online hírportálon, amely egy névtelen forrásra hivatkozott, aki állítólag bennfentes információkkal rendelkezik a Crocus City Hallban történt mészárlás ügyében folyó nyomozásról.

Négy gyanúsítottat órákkal a több mint 140 halálos áldozatot követelő mészárlás után fogtak el. Mindegyikük vérében olyan pszichotróp anyag volt, amely “megváltoztatja a valóságérzékelést” – állította a Baza. Úgy tudni, hogy a meg nem nevezett kábítószert a fegyveres és gyújtogató támadás előtt vették be.

Ugyanez a jelentés azt állítja, hogy a csoport tagjai a múlt pénteki támadás előtt legalább háromszor – március 7-én, 10-én és 14-én – látogattak el a koncerthelyszínre. Korábban a média szerint az egyik férfit március 7-én lefotózták a helyszínen. A másik két látogatást egy másik gyanúsított tette – állítja a Baza.

A nyomozók állítólag azonosítottak egy benzinkutat is, ahol a csoport a támadás előtti napon megtankolta az autóját. Ugyanezzel a járművel hajtottak a Crocus City Hallhoz, majd körülbelül 15 perccel később elmenekültek.

Az orosz bűnüldöző szervek Brjanszk régióban fogták el őket, amikor át akartak jutni az ukrán határon, hogy elkerüljék az üldözést és “hősies fogadtatásban” részesüljenek, ahogy azt Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője közölte.

Az orosz tisztviselők szerint az elkövetők radikális iszlamisták, akiket egy olyan online csevegőn keresztül toboroztak, amelyet nyilvánvalóan az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) afganisztáni ága működtetett.

A nyomozók azt gyanítják, hogy a terrorcselekményért a csoport által vállalt felelősséggel ellentétben mások, az ukrán és nyugati titkosszolgálat állhatott a merénylet mögött.