Ebben az országban megint engedélyezték az állatviadalokat

3 hónap ezelőtt 8

India észak-keleti Asszám államában az éves Magh Bihu aratási fesztivál részeként ismét rendezhetnek állatviadalokat. A legfelső bíróság döntését állatvédelmi aktivisták tiltakozása ellenére hozták meg, viszont az új szabályozás értelmében a viadalokat úgy kell megszervezni, hogy azok biztonságosak legyenek az állatok számára.

Nemrégiben 3 ezer néző előtt tartották meg az állam fővárosának, Diszpurnak egy külső részén fekvő templom közelében a madárviadalt. Az emberek teherautók platójára és magasabb fákra másztak fel, hogy jobban lássák a vetélkedést. Ezúttal idomított kormos, más néven kafferbülbülök feszültek egymásnak, felröppenve, majd rácsapva ellenfelükre, miközben gazdáik lábukra kötött hosszú, vékony madzagon tartoták őket.

A szemfülesebb nézők fogadásokat is kötöttek, miközben a vetélkedés három bíró árgus tekintete előtt zajlik. Azt nézik, hogy melyik madár harci technikája a jobb és a győztes gazdája 3000 rupiás (kb. 35 dollár) pénzjutalomban részesül. Az egyik szervező elmondta, hogy a viadal teljesen biztonságos és nem veszélyes a madarakra.

A kis állatok 5-10 percig viaskodnak egymással, majd alapossan elfáradnak, de nem sérülnek meg.

Hozzátette, az egész napos fesztiválra mintegy 50 család nevezett és valamennyi résztvevő két madarat hozott magával. A kafferbülbül egyébként nem védett faj Indiában.

Asszámban a madárviadal hagyománya a XVIII. századra nyúlik vissza, amikor az egyik király végignézte két madár csatáját és ez nagyon tetszett neki. Azóta ez elmaradhatatlan része a januári aratási fesztiváloknak Indiában, csakúgy mint a tüzijátékok, vagy más játékok. A helybéliek már jóval az ünnepi időszak előtt befogják a vadon élő madarakat, betanítják, majd a viadalok után szabadon engedik őket. 

Az indiai legfelső bíróság még 2014-ben döntött úgy, hogy betiltja a madár és más állatok viadalát, beleértve a népszerű ökrösszekér versenyeket is, méghozzá az 1960-as állatvédelmi törvény alapján. Ezt írták felül tavaly, miután néhány államban felülvizsgálták a szigorú szabályozást és saját hatáskörben hoztak szigorú, mégis megengedő állatvédelmi törvényt.

Asszám állam új szabályozása például előírja, hogy a szervezők mindvégig élelemmel és elegendő vízzel kell ellátniuk a madarakat. A viadalokat követően pedig épségben kell visszaengedni őket természetes élőhelyükön. A szabályt megszegők számára akár öt évig is megtilthatják a fesztiválok rendezését.

Állatvédők szerint az új törvény egyértelműen visszalépés, egyikük az mondja, a mesterséges intelligencia korában ez a hagyomány kifejezetten primitívnek és középkorinak tűnik. Az állatok számára ez kínlódás, mert zömében mindig megsérülnek az összecsapások során.

A bivalyok is visszajöttek

Asszámban a bivalyvetélkedések nem tekintenek vissza a messzi múltba, mint a madárviadalok, viszont sokkal több nézőt vonzanak. Az indiai állam nagyobb városaiban kisebb stadionokat töltenek meg tízezrek, akik a negyedszázada rendezett eseményekre kíváncsiak. 

Az új rendelkezések szerint azonban a bivaly megmérettetéseknél ezetúl kötelezően jelen kell lenniük állatorvosoknak is, ha esetleg valami baj történik és be kell avatkozni. Állatvédők említenek olyan viadalokat, ahol bizony komolyan megsebezték egymást az állatok és a szervezőknek közbe kellett lépniük, hogy a szakemberek elláthassák a sérüléseket.

Az állatvédők egyébként továbbra is úgy vélik, hogy az új szabályozás szembe megy az Indiában 1960-ban elfogadott állatvédelmi törvény rendelkezéseivel – írja összefoglalójában az al-Dzsazíra.

(Borítókép: Javed Dar Xinhua / eyevine / Northfoto)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM