Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

1 hét ezelőtt 9

Von der Leyen négy kulcsfontosságú tényezőt emelt ki, amelyek befolyásolják Európa versenyképességét: a pénzügyek, az energiaköltségek, a munkaerő- és készséghiány, valamint a kereskedelem. Hangsúlyozta, hogy rendszerszintű megoldásra van szükség az európai magántőke mobilizálására, és lehetséges megoldásként a tőkepiaci unió kiteljesítését javasolta.

Ez további 470 milliárd eurónyi magánbefektetést szabadíthatna fel évente.

Az elnök kitért a magas energiaköltségekre is, különösen az energiaigényes iparágak számára, de optimizmusát fejezte ki a gázárak lehetséges csökkenésével kapcsolatban, ami a bőséges LNG-mennyiségnek köszönhető.

A munkaerő- és készséghiány kezelésére von der Leyen sokoldalú megközelítést javasolt, többek között a munkanélküliek képzését, a nők munkaerőpiachoz való hozzáférésének növelését, rugalmas megoldásokat az idősebb munkavállalók számára, valamint a tehetségek EU-n kívülről való bevonását.

Kiemelte továbbá a kereskedelem fontosságát Európa jóléte szempontjából, hangsúlyozva, hogy globálisan egyenlő versenyfeltételekre és az EU-n kívül előállított többletkapacitás kezelésére szolgáló eszközökre van szükség.

Végezetül von der Leyen bizalmát fejezte ki, hogy Európa képes lesz leküzdeni a kihívásokat, és megőrizni globális vezető szerepét az ipar és az innováció terén. Hangsúlyozta a stratégiai politikák és az együttműködés fontosságát Európa versenyelőnyének helyreállításában. Ehhez már el is készült az uniós reformcsomag, amelyet Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnök, a Jacques Delors Intézet elnöke készített el, és amellyel több cikkünkben foglalkoztunk.

Címlapkép forrása: EU