Egy amerikai férfi pereskedik, miután azt hitte, hogy megnyerte a lottó 340 millió dolláros fődíját

2 hónap ezelőtt 6

A Washingtonban élő John Cheeks 2023. január 6-án vásárolt egy Powerball lottószelvényt. A másnapi Powerball-sorsolást nem látta, két nappal később azt viszont igen, hogy a cég honlapján megjelentek a számai mint nyerőszámok.

„Kicsit izgatott lettem, de nem kiabáltam, nem sikítottam, csak felhívtam egy barátomat. Csináltam egy képet, ahogy ő ajánlotta, aztán elmentem aludni”. Abban a hitben, hogy 340 millió dollár tulajdonosa (átváltva ez nagyjából 122,7 milliárd forint), ami körülbelül 5900 évnyi amerikai átlagfizetésnek felel meg.

Csakhogy amikor elment, hogy beváltsa a szelvényét, a nyereményigényét elutasították, „mivel a szelvényt a szerencsejáték-rendszer nem érvényesítette nyertesként”. Az amerikai szerencsejáték-felügyelet kárigénylési munkatársával állítólag azt mondta neki, dobja csak a szelvényt a kukába, nem fog érte pénzt kapni.

Ő viszont inkább betette azt egy széfbe, és beperelte a Powerballt, valamint a Multi-State Lottery Associationt és a játék lebonyolítóját, a Taoti Enterpriseset.

Egy bírósági nyilatkozatban a Taoti projektmenedzsere, Brittany Bailey elmondta, hogy 2023. január 6-án a vállalat minőségbiztosítási csoportja egy olyan feladat tesztelését végezte, amely a Powerball weboldal időzónáinak koordinált világidőről keleti időre történő megváltoztatását jelentette. Bailey szerint ennek részeként véletlenül néhány tesztszámot a játék élő weboldalán tettek közzé, nem pedig a fejlesztői környezetben, és ezek a tesztszámok nem a 2023. január 7-i Powerball-sorsoláson kisorsolt számok voltak. Azt elismerte ugyanakkor, hogy január 8-án a hibás lottószámok a tényleges nyerőszámok mellett szerepeltek a DC Lottery honlapján.

Cheeks ügyvédje, Richard Evans azzal érvel, hogy van precedens ilyen helyzetre: tavaly novemberben az iowai lottótársaság rossz nyerőszámokat tett közzé, majd azt mondta, hogy azok, akiket ezeket a számokat játszották meg, megtarthatják nyereményeiket. Igaz, akkor 4 dollár és 200 dollár közötti nyereményekről volt szó, nem egy 340 milliós tételről, ami egy a 292,2 millióhoz eséllyel lehet megnyerni. (Guardian)