Egy brit teherhajót ért rakétatámadás az Ádeni-öböl térségében

2 hónap ezelőtt 9

Két rakétát lőttek ki egy brit tulajdonú hajóra a jemeni Áden kikötőváros térségében, ami tüzet okozott a fedélzeten – közölte az Ambrey brit tengeri biztonsági cég.

Az Ádeni-öböl térségében egy palaui zászló alatt közlekedő, Thaiföldről a Vörös-tenger felé tartó teherhajót ért támadás – adta hírül az MTI.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálatának (UKMTO) jelentése szerint az Egyesült Államok vezette koalíciós erők reagálni fognak az incidensre, amely Ádentől 70 tengeri mérföldre történt, de további részleteket nem közöltek.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A minap egy görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajót ért rakétatámadás az Ádeni-öböl térségében.

Decemberben hívta életre az Egyesült Államok a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi missziót, amelyhez számos ország csatlakozott, és amely már több csapást is mért jemeni húszi célpontokra.

Az Európai Unió is lépéseket tett az ügyben, hétfőn az EU tagországainak külügyminiszterei jóváhagyták az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós művelet elindítását a biztonságos hajózás szabadságának helyreállítására és védelmére a Vörös-tengeren.

Egy húszi ügynökség nyilatkozata szerint az izraeli, amerikai és brit tulajdonú, és ezen országok zászlaja alatt közlekedő hajók „ki vannak tiltva" a Vörös-tengerről, az Ádeni-öbölből és az Arab-tengerről.

A Reuters birtokába jutott dokumentumot a Húszi Humanitárius Műveletek Koordinációs Központja elküldte a hajókat birtokló és biztosító cégeknek.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM