Egy hegyet is indítanának az izlandi elnökválasztáson

1 hét ezelőtt 12

Eddig tizennyolcan jelezték, hogy indulnak a június 1-jei izlandi elnökválasztáson. Van köztük lengyel származású projekt menedzser, üzletember, modell, mérnök, volt reykjavíki polgármester.

És izlandiak egy csoportja szeretné elérni, ha az indulók között lehetne a Snæfellsjökull, a sziget ikonikus, 1446 méter magas vulkánja. Ez az a hegy, ami Julius Verne regényében, az Utazás a Föld középpontja felében is szerepel.

A Guardiannek nyilatkozó Angela Rowlingsnak a vulkán árnyékában támadta az az ötlete sok-sok évvel ezelőtt: mi lenne, ha a hegy, amit az izlandiak fele minden nap lát, lenne az ország elnöke? Az ötlet alapja az volt, hogy számos ország, így Új-Zéland vagy Ecuador biztosít jogokat a természetnek és az élőlényeknek.

Ma már egy 50 fős csapat dolgozik azon, hogy a Snæfellsjökullra (jelentése hó-hegy-gleccser) is lehessen szavazni június 1-jén.

A hegy a követelményeknek megfelel:

  • elmúlt 35 éves,
  • izlandi.

Az anyakönyvi kivonattal sem lehet probléma, mivel Angela Rowlings törvényesen felvette a Snæfellsjökullt középső névként, így a hegyet ő helyettesítené a szavazólapon.

A kampány középpontjába a klímakatasztrófát állítanák, mivel Izland ma élő lakosságának a fele szemtanúja lesz annak, ahogy 2050-re a 700 ezer éves gleccser elolvad.

Április 26-ig 1500 aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy hivatalos elnökjelöltté váljon a hegy, de eddig csupán 200 aláírást sikerült összegyűjteni, vagyis sok munka vár még a csapatra.

Az sem világos még, mi van, ha a hegyet választják elnöknek. Oké, Izlandon is szimbolikus az elnök szerepe, de mégiscsak vannak olyan protokolláris kötelezettségei, amiknek eleget kell tenni, nem beszélve a törvények, ne adj Isten, a kegyelmi kérvények aláírásáról.

Snæfellsjökullról egyébként a Csámborgón lehet remek túraleírást olvasni, nyáron a jégmentes sziklaháton 4-6 óra alatt lehet rá feljutni.