Egy iszlamista terrorista sejt több támadásra készül Európában az ünnepek alatt

4 hónap ezelőtt 18

Az osztrák, a német és a spanyol hatóságok is arról kaptak információkat, hogy egy iszlamista terrorista sejt több támadást tervez Európában az ünnepi időszakban. A célpontok között lehetnek az ünnepi misék Kölnben, Bécsben és Madridban. A kölni bejelentés szilveszteri terrorcselekményre vonatkozott.

A BILD szerint a terrorizmussal összefüggő első letartóztatásokat a bécsi és egy németországi különleges egység már szombat éjjel végrehajtotta. A radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel, ezért az osztrák biztonsági szervek Bécsben és a szövetségi tartományokban is fokozott védelmi intézkedéseket rendeltek el a közterületeken.

A bécsi rendőrség közölte, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal értékelése szerint továbbra is indokolt az emelt szintű terrorkészültség, illetve az ünnepek alatt a terrortámadások fokozott kockázatával kell számolni.

Átkutatták a kölni dómot

A német rendőrség meg akart győződni arról, hogy a kölni dómban nem helyeztek-e el veszélyes tárgyakat, ezért robbanóanyag-kereső kutyákat vetettek be, amelyek órákon át kutattak robbanóanyagok után a székesegyházban. 

A kölni dómot fenyegető veszélyre utaló jelek miatt a rendőrség különleges védelmi intézkedéseket hozott. A rendőrség a rendőrségi állambiztonsági szolgálat folyamatban lévő vizsgálatai miatt nem nyilatkozik a jelenlegi vizsgálatok részleteiről

– mondta a rendőrség szóvivője. 

Bár a terrorakcióra vonatkozó bejelentés szilveszterre vonatkozik, már most mindent megteszünk annak érdekében, hogy a dóm látogatóinak biztonságát szenteste is garantáljuk. A székesegyházi káptalan biztonsági tisztjével egyeztetve az esti mise után kereső kutyákkal átvizsgálják a székesegyházat, majd lezárják. Holnap minden látogatót ellenőrizni fognak, mielőtt belép a templomba

– mondta Michael Esser, a kölni bűnügyi osztály vezetője, aki szerint a terrorfenyegetettségre vonatkozó jelentések szilveszter éjjelére figyelmeztettek, de már most fokozniuk kell a biztonsági intézkedéseket. A rendőrség és a székesegyházi káptalan azt ajánlja, hogy az emberek korán érkezzenek a karácsony éjféli misére és ne vigyenek magukkal táskákat.

Bécs és a Szent István-székesegyház

A terrorfenyegetettség miatt a bécsi Szent István-székesegyháznál gépfegyveres rendőrök végzik a beléptetést.  A hatóságok közölték, hogy Ausztriában a karácsonyi ünnepek alatt fokozott rendőri óvintézkedések lesznek.

Mind a civil, mind az egyenruhás erők speciális felszerelést kaptak. A rendőrség figyelme a templomokra és a vallási rendezvényekre, különösen az ünnepi misékre és a karácsonyi vásárokra összpontosul. A hatóságok azt kérik, hogy a látogatók vigyenek magukkal fényképes igazolványukat.

Az Iszlám Állam áll a háttérben

A Bild úgy tudja, hogy a terrorizmussal összefüggésben letartóztatott személyek tádzsik származásúak és az Iszlám Állam afgán ágának (ISPK) nevében akartak terrortámadásokat végrehajtani.  A lap szerint több gyanúsítottat is letartóztattak Bécs Ottakring elnevezésű kerületében, egy másik tádzsikot a jelek szerint Saar-vidéken fogták el.

Az ISPK-t a titkosszolgálatok a legveszélyesebb terrorszervezetnek tartják, amely terroristákat csempész Európába. Az ISPK egyik héttagú tádzsik sejtjét nyáron számolták fel Németországban és Hollandiában. Nagyszabású terrortámadást terveztek, lehetséges célpontok után  kémkedtek. A  német hatóságok nyomozati adatai szerint Ukrajnából Lengyelországon keresztül csempészték őket Németországba, háborús menekülteknek álcázva, hamis papírokkal.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM