Egy kilencéves kislány is meghalt a kelet-ausztráliai viharokban

4 hónap ezelőtt 10

Hatalmas károkat okozott a vihar és az áradások, több tízezer ember maradt áram nélkül.

Legalább 10 ember, köztük egy kilencéves kislány meghalt Kelet-Ausztráliában pusztító heves zivatarok során karácsonykor - írja a BBC. A legtöbb haláleset Queensland államban történt, ahol több tízezer ember van áram nélkül.

A kislány, Mia Holland-McCormack holttestét egy vízcsatornában találták meg. Három férfi megfulladt, miután egy jacht felborult a Moreton-öböl közelében, Cairns város partjainál, további nyolc embert kellett kimenteni a vízből. Brisbane-től északra két nőt holtan találtak, miután az árvíz egy viharcsatornába sodorta őket, további két ember halálát pedig kidőlő fák okozták.

Victoria és Új-Dél-Wales államot szintén kiterjedt áradások és pusztító szelek sújtották. A szél helyenként olyan erős volt, hogy letépte a tetőt az épületekről, fákat döntött ki, és beton villanyoszlopokat is kicsavart. Queensland vezetője szerint a példa nélküli pusztítás milliárdos nagyságrendű kárt okozott.

A következő napokra enyhülést várnak, de továbbra is jelentős zivatarokat jósolnak.

Ausztráliában az El Nino tombol, amely jellemzően szélsőséges eseményekkel, például erdőtüzekkel, ciklonokkal, viharokkal jár. A kutatók szerint a nyár eddigi tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy

az éghajlatváltozás fokozódó következményeinek korszakát éljük.

Ausztráliát az elmúlt években katasztrófák sorozata sújtotta - súlyos aszály és bozóttüzek, egymást követő években rekord áradások, és hat fehéredés a Nagy-korallzátonyon.