Egy kórházat támadtak az ukránok Donyeckben az ortodox szentestén

3 hónap ezelőtt 12

Az ukrán erők szombaton több támadást indítottak polgári célpontok ellen az oroszországi Donyecki Népköztársaságban (DNR), a helyi hatóságok szerint az egyik csapás megrongált egy donyecki kórházat.

Legalább három ember megsérült, miután egy gránát eltalálta a donyecki 6. számú központi kórházat – közölte a Közös Ellenőrző és Koordinációs Központ. Az áldozatok mindannyian az intézmény betegei voltak. A támadás Donyeck más részein is megrongált több házat, egyes szemtanúk “karácsonyi csodának” nevezték, hogy senki sem sérült meg súlyosan.

A helyszínről készült fotók és videók a robbanás utóhatását mutatták: több ablak is betört, és üvegszilánkok törtek szét a kórházi kórtermekben szétszórva.

Donyecket a frontvonal közelsége miatt gyakran éri rakétatámadás. Négy ember meghalt, miután a kijevi erők január 1-jén nem sokkal éjfél után lőtték a várost a 2024-es év első halálos áldozatot követelő támadásában.

Miközben Oroszország a január 7-i karácsonyi ünnepségre készült, az orosz ortodox egyház úgy döntött, hogy a Belgorodi terület fővárosában és az Ukrajnával közös orosz határ mentén húzódó 20 kilométeres övezetben található valamennyi településen lemondja a hagyományos éjféli istentiszteleteket.

A határtól mindössze mintegy 40 kilométerre fekvő Belgorod városa, valamint a Belgorodi terület december 30. óta ukrán rakétatámadások és ágyúzás célpontja. Ez idő alatt egy nagy erejű csapás 24 ember életét követelte, és több mint 100-an megsebesültek. Az orosz hadsereg szerint a kijevi erők betiltott kazettás bombákat használtak a támadás során.