Egy rakat új fejlesztést kapnak a windowsos számítógépek

2 hét ezelőtt 17

Heteken belül megérkezhet a felhasználókhoz a Windows 11 idei eddigi legnagyobb frissítése, amely számos régóta várt funkciót hoz el az operációs rendszerbe, többek között a felturbózott fájlkezelőt is.

A Windows aktuális verzióját, a Windows 11-et még 2021-ben dobta piacra a Microsoft, azóta azonban csak kisebb finomhangolásokat végeztek rajta – az áttörő módosítások elmaradtak. Ezek előreláthatólag a 24H2-es frissítéssel sem fognak megérkezni, az év második felében debütáló verzió azonban bőven tartogat olyan újdonságokat, amik megkönnyítik majd a mindennapokat.

Elsősorban olyan apróbb fejlesztésekről van szó, amik megkönnyítik, bizonyos estekben logikusabbá teszik az eddigi munkafolyamatokat. Az egér jobb gombjával az asztalra kattintva például egy enyhén újratervezett menü bukkan fel: az olyan gyorsműveletek, mint például a vágás, másolás vagy beillesztés, eddig csak ikonok formájában jelent meg egy alsó sávban, a 24H2-es verzióban azonban a felugró ablak tetejére kerülnek, szöveggel jelezve, hogy pontosan milyen műveletet is hajt végre az adott ikon.

A frissítést vélhetően a fotósok is örömmel fogadják majd, az új verzió ugyanis lehetőséget fog adni arra, hogy módosítsuk a képek metaadatait – JPG és PNG formátum esetében is, derült ki a Windows Latest összefoglalójából.

Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a Copilot beköltözik a Fájlkezelőbe is.

Használatához jobb egérgombbal kell kattintanunk egy fájlra, majd a Copilot lehetőséget kell választanunk. Ezzel elküldhetjük a fájlt a mesterséges intelligenciának, ami képes lehet összegezni annak tartalmát, vagy fotó esetén akár módosítani is tudja majd azt.

Ugyancsak jó hír, hogy az új verzióban már lehetőségünk lesz arra, hogy egyetlen rublika bepipálásával automatikusan átnevezzünk minden olyan fájlt, amit épp átmásolnánk egy olyan mappába, ahol már található ilyen elnevezésű dokumentum – ezzel nem kevés időt megtakarítva.

A Windows 11-re érkező 24H2-es frissítésnek egyelőre még nincs pontos megjelenési dátuma, a különböző bétatesztelői csatornákon azonban már elérhető.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM