Egy titokzatos magyarról beszélnek a spanyolok, akinek a létezését kétségbe vonták

1 hét ezelőtt 18

D MAR20160919003 (1)

Már plakát hirdeti, hogy Krasznahorkai László 2024 szeptemberében Marrakesh-ben veheti át a rangos spanyol Formentor-díjat. Az eseményről a legtöbb hispán lap is beszámolt, szerintük a magyar szerző alakját rejtély övezi, de tisztelik őt, sőt a legnagyobbakhoz – Kafkához, Gogolhoz és Bulgakovhoz – hasonlítják.

2024-ben Krasznahorkai László kapta a spanyol Formentor irodalmi díjat. Az öttagú zsűri méltatásában kiemelte „a világ valóságát behálózó, feltáró, elrejtő és átalakító narratív erő fenntartását”, az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusainak felépítését, valamint a magyar író részletgazdag, lassú stílusát, amely „a szórakoztatás ipari hatásától teljesen idegen irodalom alkotói energiáját tükrözi”.

Krasznahorkai László Facebook-oldalán most megjelent egy érdekes kép a díjjal kapcsolatban, ezzel a különös kommentárral: „A Marrakesh-i esemény plakátja, amelyen és amikor Krasznahorkai Lászlónak átadják a Formentor-díjat 2024. szeptemberében.”

A díj mellé egyébiránt 50 ezer euró (csaknem 20 millió forintnyi) pénzjutalom is jár.

Alakját rejtély övezi

A legtekintélyesebb spanyol lapok, mint az El Correo vagy az El Pais szerint a rangos nemzetközi díj ismét egy örök Irodalmi Nobel-díjas jelöltet talált meg. A Kossuth-díjas szerzőről megjegyzik, hogy mindig fekete ruhát visel, de ami talán ennél is fontosabb, hogy Kafkához, Thomas Bernhardhoz, Gogolhoz és Bulgakovhoz hasonlítják. Arról is írnak, hogy

Krasznahorkai alakját rejtély övezi, és miután nem ad interjút, a pályafutása elején voltak akik azt hitték, hogy az író egyszerűen nem létezik.

Abban persze van igazság, hogy a magyar szerző ritkán ad interjút – Magyarországon is évente legfeljebb egyszer –, de hogy egyáltalán nem, az nem állja meg a helyét. Legutóbb idén januárban láthatta a közönség, amikor ellátogatott a Zsömle odavan című új regénye bemutatójára – de speciel itt sem lehetett őt kérdezni. Szinte észrevétlenül jött és úgy is távozott. 

Művei közül a Sátántangó, a Háború és háború és Az ellenállás melankóliája hatalmas népszerűségnek örvend Spanyolországban. Az Acantilado gondozásában a köteteket Adan Kovacsics ültette át spanyol nyelvre.

A Formentor irodalmi díjat 1961-ben alapították. Az első évek díjazottjai között szerepelt az ír Samuel Beckett és az argentin Jorge Luis Borges. Több évtizedes szünet után 2011-ben élesztették újra az elismerést, amelyet mások mellett a Nobel-díjas francia Annie Ernaux, az orosz Ljudmila Ulickaja vagy tavaly a francia Pascal Quignar vehetett át.

(Borítókép: Krasznahorkai László az Írók Boltjában Budapesten 2016. szeptember 19-én. Fotó: Marjai János / MTI)